Bioslavar

04Jul08


DN – Biobränsle bakom matkrisen

75% ökade matpriser. Fan så klart att de rikas bränslehunger vinner över att odla mat till fattigare. Tack Världsbanken för den rapporten! Det här är intressant >>Källor inom organisationen menar att anledningen till att rapporten inte publicerats är att Världsbanken inte vill försätta USA:s president Bush i en pinsam situation [DN]>>. Lär inte direkt minska det så kallade politikerföraktet.

Vill bara kommentera en sak till från artikeln. >>Biobränsle framställt på sockerrör har enligt rapporten däremot inte haft någon dramatisk påverkan på matpriserna [DN]>>. Kanske det men sockerrör har två andra snuskigt jobbiga sidor. Dels bränns stora delar regnskog för att ge (näringsrik) plats åt sockerrörsodlingar, vilket så klart drabbar miljön hårt och dels skördas sockerören under vidriga former. Mer om det kan ni läsa här >>Den allt större internationella efterfrågan på till exempel brasiliansk etanol har gjort att sockerrörsfälten, där sockerrören som etanol framställs av, har brett ut sig på mer än 60000 kvadratkilometer. Det handlar om en yta lika stor som Belgien och Holland tillsammans och etanolbolagens intresseorganisation Unica beräknar att produktionen kommer att ha fördubblats till 2012. Konsekvenserna av etanolproduktionen är flera. I söndags visade till exempel TV4-programmet Kalla Fakta hur plantagearbetare i norra Brasilien verkar under slavliknande förhållanden utan skyddsutrustning och att barnarbete förekommer [Arbetaren]>>.

Mer om etanol: Sluta hyckla om etanolen

———————————————
Nytt från konflikt: En av de största bloggarna lägger ned, Ingrid äntligen fri, Vems frigörelse är det vi talar om?, Välkommen och omorganisering, Vi är alla Malmö 26

Annonser


9 Responses to “Bioslavar”

 1. 1 Gubben

  Ändå, oavsett procent hit och dit, vi har en situation där allt fler svälter och ökningstakten förskräcker. Medan detta sker diskuterar vi om fin eller ful metanol är orsaken!
  Vår patetiska jakt på miljövänlighet skymmer sikten, alla (nästan) tror på miljöeffekter av högre bränlepriser och övergång till biodrivmedel. Ok då, i mikroprocentklass! De verkliga effekterna finns att hämta i exempelvis Vattenfalls kolkraftverk. Men nä, då är det bättre att få ner bilåkandet fem procent – men hjälp!

 2. 2 Linda

  Tjötagubben. Du klipper in samma sak överallt.
  Angående etanol,fast det vetni alla redan,den växer inte i regnskog. 200 mil söder om däremot. Det är långt. 1% av brasiliens odlingsmark går till etanol. Inte så mycket.Lika mycket som går till socker för godiset. Hepp..
  Däremot fälls regnskog för bl.a. oxfilen på lördagar.Men det är en annan debatt. Håll reda på fakta här tack. Fel är fel även när det tjatas..

 3. 3 sverigevsitalien

  för er som vill få en mer nyanserad syn på medias bild av italien rekomenderar jag min blogg:
  http://sverigevsitalien.wordpress.com/


 1. 1 Biobränslen är huvudorsaken till matbristen | Svensson
 2. 2 Orsaker till matkrisen « Ekonomistas
 3. 3 Operación Jaque « VIDA LATINA
 4. 4 » Den öppna staden - Från kvarterskommitté till stadsdelsrevolt | Guldfiske
 5. 5 Avgrunden.org » Aktuellt Bloggar Konflikt » Den öppna staden - Från kvarterskommitté till stadsdelsrevolt
 6. 6 Amalthea och Almedalen « Kim Müller

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: