Pride låter inte AFA gå med i tåget?

22Maj08

På ett extrainkallat årsmöte ska Pride bland annat besluta om en så kallad Icke-våldspolicy. Jag trodde att årsmötet tidigare i år redan hade tagit ett sådant beslut men så verkar det inte vara. Om någon vet hur det ligger till får ni gärna informera oss andra här på bloggen.

Så här ser förslaget ut som Prides extrainkallade årsmöte ska rösta om på söndag:

Styrelsens förslag till icke-våldspolicy

Föreningen Stockholm Pride tar avstånd från människoförakt och våld. Denna policy syftar till att klargöra hur Stockholm Pride tar avstånd från användandet av våld och hot om våld och i stället verkar för dess motsats – respekt för människors lika värde, demokrati och fred.

Stockholm Pride vilar på en icke-våldsgrund, vilket ska genomsyra alla verksamheter och samarbeten.

För att våld inte ska förekomma ska Stockholm Pride ha ett väl utvecklat säkerhetsarbete integrerat i föreningens verksamhet och festivalens alla delar.

Personer, grupper eller sammanslutningar som uttalat använder sig av fysiskt våld eller hot om våld är inte välkomna till festivalen.

Arbetet med att minska riskerna för våld är något Stockholm Pride bär med sig i mötet med andra pridefestivaler, nationellt såväl som internationellt.

Enligt Politikerbloggen (iofs. journalister lika trovärdiga som Timbro-folket) ska ett förslag på en icke-våldspolicy ha kommit genom en motion HBT-liberaler skrev till Stockholm Prides årsmöte:

Efter Politikerbloggens bevakning skrev styrelsen för HBT-liberaler en motion där man krävde att föreningen deklarerar att “Stockholm Pride inte står öppet för grupper och sammanslutningar som använder sig av fysiskt våld som metod för att förändra det svenska samhället”.
I motionen citerar man bland annat Politikerbloggens artiklar och konstaterar att “offren för våldsgruppernas hot och attacker finns också inom HBT-världen och bland festivalens egna besökare”.

Årsmötet beslutade att bifalla motionen, trots att styrelsen föreslagit avslag med motiveringen att det inte är rättsligt möjligt att förhindra grupper av människor att delta i Prideparaden.
Man beslutade också att uppdra åt föreningens styrelse att utarbeta en icke-våldspolicy för Pridefestivalen.

Nu är det av någon anledning uppe för beslut igen. Så på söndag kan det bli som så att mötet beslutar att AFA som grupp inte får delta i paraden. Ett sådant beslut kommer så klart inte hindra antifascister från att gå i paraden, än fler i år i och med att det är Europride. Likväl kommer “nazist attacker” mot arrangemangen med allra största sannolikhet avstyras av just antifascister, bland annat organiserade i någon AFA-grupp. De senaste åren har attacker på både paraden och utanför så väl som i festivalområdet dagligen avstyrts och förhindrats av antifafolk under Prideveckan. Så det är klart som fan att det känns bittert att just AFA-medlemmar inte ska få gå som AFA-medlemmar i tåget. Istället kommer beslutsfattare och direkt delaktiga grupper vilka står för systematiskt våld få delta (som i: partier, militär och polis). Inte lite knas, speciellt med tanke på Prides rötter i Stonewall kravallerna.

Mins dagen innan Pride för två år sen då två homosexuella blev misshandlade. Vi var några som gick förbi en polisbil med regnbågsflaggor. En av poliserna hade koll på någon av mina vänner och frågade om vi hade hört om misshandeln. Dom bad oss att “ge dom jävlarna”. Ja ibland kan till och med poliser förstå sig på hur det är att bli drabbad av fascisters våld. Vi letade inte upp några att spöa, kanske främst för att antifascism är och har alltid handlat om självförsvar, om än ofta offensiv sådan mot fascister och deras arrangemang.

———————————————
Missa inte att gå med i gruppen Ge Nyhetspriset 2008 till Motkraft.net! på facebook!

Annonser


5 Responses to “Pride låter inte AFA gå med i tåget?”

  1. Jag vill dit i år. Verkligen. Och jag blir mer och mer irriterad över den liberala vridningen av en annars helt ok hbt-rörelse för att vara Sverige.

  2. Anti-pride ska ju anordnas av nazisterna så det är nog på sin plats att hålla varandra om ryggen iår.

  3. 3 Jaffaboy

    Utan AFA och RF i leden skulle nog HBT-liberalerna bli förvånade när de tvingas inse att det snart är läge för ett nytt stonewall igen…

    Hyllas de som hyllas bör.


  1. 1 » Vem knegar i Lega Nords fabriker? | Guldfiske
  2. 2 Mer kravaller, tack « Samhällsfeber

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: