Och vinnaren är: Den papperslösa!

29Mar08

powertothepeople1.jpg
Muhammed Riaz som är den papperslösa i konflikten med restaurangen Lilla Karachi, får ersättning för utfört arbete!: Uppgörelse klar med Lilla Karach. Senast jag skrev om konflikten: Papperslösa ställer krav – bra för arbetarklassen.

SAC Syndikalisterna som är fackförbundet som blockerade Lilla Karachi, kommer i morgon lördag starta en konflikt med McDonalds:

På lördag kommer strejkvakter från fackföreningen SAC-syndikalisterna att finnas på plats vid ett 15-tal McDonalds i bland annat Malmö, Östersund, Karlskrona, Örebro, Jönköping, Stockholm, Solna och Skärholmen. Orsaken är en konflikt med McDonalds i Nybro, där en av fackföreningens medlemmar arbetat som städare under slavliknande förhållanden.

Arbete för 33 kronor i timmen, sex timmar varje natt i sju månader. Det var vardag för en papperslös medlem i fackföreningen Handel- och servicesyndikatet Sydost av SAC som arbetade som städare på McDonalds i Nybro.[…]

Klicka på länken för att få reda på mer om blockaderna mot McDonalds. Alla som vill hjälpa till är så klart välkomna!

Uppdatering, SvD:s Maria Abrahamsson:

Jag konstaterar tvärtom att SAC är så groteskt överrepresenterade i konfliktstatistiken att organisationen inte hör hemma på den svenska ­arbetsmarknaden.

Ja, jo, konflikt är vad ett fackförbund ska hålla på med mer om det skrev jag i blogginlägget Utan konflikt inget fack:

Om facken gick i konflikt skulle knappast staten kunna ge de usla lönerna tillexempel sjukvårdare och lärare får. Inte heller skulle företag kunna utnyttja folk som dom gör i restaurangbranschen, med eller utan papper.

Att SAC är så framträdande i konfliktstatistiken ses så klart från borgerligt håll som ett hot; det gynnar knappast de som vill få ut vinst från andras arbete, men för gruppen arbetare – anställda, arbetslösa, sjuk(skrivna) – är det en kamp som gynnar, ger och glädjer!

———————————————
Dagens hint: Nu till helgen samlas vi i Konflikt för att dra igång… Ja vad får ni se om några dagar! Så länge hittar ni nytt från Konflikt här: Tja, jag trodde att du skulle våldta mig, Lilla Karachi – fajten över, kampen går vidare, Utnämningspolitiken – kom igen, Det lönar sig att kämpa, Finns Per Gudmundsson på riktigt?, Paus i aktivistlivet, Asylkassan behöver pengar!, Jacuzzikonversationer

Annonser


4 Responses to “Och vinnaren är: Den papperslösa!”

  1. 1 Sara

    Super bra initiativ att genomföra blockad mot McDonald’s.
    Jag ställer gärna upp =)

  2. Tanten som äger Donken ljuger som en häst travar, är man så okunnig om affärer som hon försöker framstå som så har man inte att göra som arbetsköpare. Har inte hon fattat att det har varit något skumt med firman hon hade inne ska jag äta upp min kepa.

  3. 3 Vidar

    Om någon undrar vad som hände med blockaden mot McDonalds så bidde den inställd pga. att McDonalds gjorde helt om och gick med på Syndikalisternas krav!: http://www.arbetaren.se/articles/inrikes20080331


  1. 1 Legal facklig blockad slutade med seger | Svensson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: