Papperslösa ställer krav – bra för arbetarklassen

14Mar08

290963827_eb8360b709_oliten.jpg
[Expressen, DN]

Idag skriver Petter Nilsson om papperslösa i en debattartikel i Expressen, och lite mer på sin blogg: Sörj inte, organisera er. Debatt artikeln är riktigt bra! Här skriver jag lite runt papperslösas organisering och vad vi vinner på att gå i konflikt.

Bakgrund: I mer än en månad har SAC Syndikalisterna blockerat restaurangen Lilla Karachi. Blockaden har gått ut på att dom nästan dagligen har stått utanför och delat ut flygblad och informerat om att restaurangen är satt i blockad. Så varför står de där? Jo, ägaren har inte betalat ut all den lön en av deras anställda har jobbat ihop. Senare har det också kommit fram att restaurangen inte har följt det kollektivavtal de har skrivit på (om en företagare skriver på kollektivavtalet är alla anställda berörda, organiserade som oorganiserade). Det Syndikalisterna gör är i Sverige unikt, det är unikt för att det är en papperslös de går i konflikt för, Syndikalisterna är nämligen det ända fackförbundet i Sverige som än så länge organiserar papperslösa.

Så vad har Syndikalisterna lyckats genomföra?: I Stockholm har de på kort tid fått upp lönerna på ett trettiotal restauranger efter att fackförbundet hotat om blockad. Då de går in i konflikten har deras medlemmar ofta en lön som är så låg som 10-20 kr/timme. När båda parter är överens har de papperslösa varje gång fått flera gånger mer i lön, en lön som brukar hamna strax under eller strax över kollektivavtalet. De låter inte företagen sparka de papperslösa vilket lätt blir konsekvensen om man bara blottlägger förhållandena, som när Uppdrag Gransknings avslöjade att papperslösa städade på MCDonalds för slavlöner. Utan när de tar kontakt med företagen gör de det klart för företagaren att göra sig av med de papperslösa inte är ett alternativ, något företagarna ofta vill göra.

Är det bara de papperslösa som vinner på konflikten?: Att de får bättre  arbetsvillkor och mer i lön är så klart anledning nog att stödja de papperslösa, men tjänar arbetarrörelsen i övrigt på konflikten?: Ja, så klart den gör det! Varför?:

1) Konflikten radikaliserar arbetarrörelsen i och med att Syndikalisterna agerar genom klasskamp, inte klassamarbete, eller snarare blir det så tydligt att det är klasskamp det handlar om att ingen kan förklara bort det som ett klassamarbete. Här har jag skrivit varför det är så viktigt: Klasskamp eller klassamarbete?

2) Konflikten ger oss förhoppningsvis ett offentligt samtal där vi lyckas bestämma problemformulering. Vi agerar med de verktyg vi har. Vi pumpar alltså inte bara ut idéer a la Timbro, borgliga ledare, osv. utan vi backar upp idéer med praktik redan innan debatten har startat. Mer om idé+praktik strategin här: En avgiftsfri vardag (kommer in på det rätt långt ner i bloggposten)

3) Vi får förhoppningsvis upp något på dagordningen som stora delar av arbetarrörelsen verkar ha glömt bort. Det att vi genom att förbättra det för dem med lägst ekonomiska livsvillkor (oavsett om det är lön eller bidrag) ger resten av arbetarklassen möjlighet till att förbättra sin egen arbetssituation och höja sina egna löner: att några tjänar mycket mindre kan då inte bli ett (offentligt eller inofficiellt) argument för att ens egna arbetsvillkor inte ska förbättras.

4) Vi tar bort focus från något så arbetarklassfientligt som konflikt mellan kulturer, istället påminns vi om vilka som lever på andras arbete, vilka vi ska se som de riktiga tjuvarna.

5) Vi får också tillfälle att utan större svårighet påpeka att några grupper i ett kapitalistiskt samhälle funkar som en reserv, grupper som i och med sin situation är nyttiga då de håller ner lönerna, en konsekvens av kapitalismen. Lite om det har jag tidigare skrivit här: Invandring, Islam, demokrati och låg lön.

Mer att läsa på temat: Lilla Karachi bryter mot kollektivavtal, Ordning och reda i stat och på marknad och Väldigt låga lönekostnader på Lilla Karachi, Olika åsikter om ansvaret för städares slavlön, Och än mera

———————————————
Dagens citat: Premiärminister José Luis Rodriguez Zapatero anser sig nu ha visat att han kan segra av egen kraft. 2004 fördes han ju indirekt till makten av al-Qaidas massaker i Madrid. Zapateros belackare menar att han även denna gång åkte snålskjuts på ett terrordåd – fredagens ETA-mord i Baskien som drev upp valresultatet till över 75 procent; den tröskel ovanför vilken PSOE automatiskt tar hem spelet. – Så om alla röstar vinner vänstern?
Nytt i Konflikt: Seek and destroy, Utedagis – mest för de rika, Rätt ska vara rätt, Att inte vilja förstå är Mccarthyism, Den okunniga högern, Marsdag i Bogotá, Colombia

Annonser


2 Responses to “Papperslösa ställer krav – bra för arbetarklassen”

  1. 1 BP

    Syndikalisterna är troligen det enda fackförbundet i Sverige som inte glömt vad facket är till för.


  1. 1 Blockad mot McDonalds idag « Kim Müller

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: