Avgiftssamhället: Vad ska vi gemensamt betala för?

10Mar08

dollaribojjor.png

Jag har skrivit några blogginlägg på temat avgiftssamhället. Nu vill jag gräva vidare lite så jag ber er att svara på frågan:

Vilka delar av avgiftssamhället tycker du ska lyftas fram som något vi gemensamt borde börja bekosta?

Skriv gärna också varför den produkten, samhällsfunktionen eller vad det kan vara borde vara avgiftsfri. Kanske vill vi du ha ett samhälle där det mesta finansieras kollektiv, vackert i så fall, fast det är inte riktigt vad jag letar efter. Här söker jag argument för varför vissa delar borde vara avgiftsfritt, i vår ekonomi som den ser ut nu.

**************************************

Nolltaxa i kollektivtrafiken: 1) Vi slipper vardagsfängelset: spärrar och annat otyg. 2) Mindre pengar tas från låginkomsttagare, mer från höginkomsttagare. 3) Vi sparar pengar på att skippa ett dyrt kontrollsystem. 4) Färre bilar vilket leder till bättre luft och en kollektiv insatts mot global uppvärmning. 5) Mindre trafikrelaterade olyckor.

– Avgiftsfria tågresor: 1) Ett sätt att minska inrikesflygen och bilresorna och på så sätt minska utsläppen. 2) Alla, speciellt låginkomsttagare, får större möjligheter att ta sig dit de vill.

– Avgiftsfria bostäder: Om vi utgår ifrån att alla oavsett social situation borde ha rätt till ett hem kanske ett grundläggande bostadsbidrag som räcker till det allra enklaste boendet är något att eftersträva. Så länge vi bygger tillräckligt med (billiga) bostäder borde ett sådant bidrag se till så att vi lyckas med tak-över-huvudet-garantin.

– Avgiftsfri studentlitteratur: 1)  Alla ska ha möjlighet att studera på så lika villkor som möjligt. 2) Många av böckerna är skrivna av akademiker som redan har fått lön för sitt arbete genom sin ordinarie lön.

– Gratis mensskydd

– Fler och större avgiftsfria bibliotek: Drivs av Library Lovers.

– Slopat inträde på våra gemensamt ägda museum: Som Öppna Stockholms rapport bland annat visar gav 10% ökade ekonomiska resurser till de statliga museerna fritt inträde och 156% fler besökare.

– Gratis sjukvård, ögonvård, tandvård och mediciner: Vi har redan en billig vård när man blir akutsjuk men varför ha en avgift alls? Flera länder har en helt avgiftsfri sjukvård. Frankrike och England för att nämna två. Mediciner, fixa ögonen med laser och laga och rätta till sina tänder ska så klart också vara gratis. Varför? Jo för att det är så grundläggande för att klara av sin vardag att ingen borde avtas den rätten bara för att den av en eller anan anledning inte kan betala. Det kan också ses som ett led i att fördela våra ekonomiska vinningar, en vinst vi jobbar ihop tillsammans (ye! som ett kollektiv!) trots att det mitt i all konkurrens kan verka annorlunda. Tyvärr går det åt helt fel håll.

– Flera avgiftsfria kulturevenemang

**************************************

Jag lägger till och ändrar på exempel och argument allt eftersom.

Råkar du som läser det här vilja argumentera mot ett avgiftsfritt samhälle, dvs. inte bara är skeptisk till vissa av punkterna ovan, eller tycker det är fasligt kul att ironisera över oss frihetskämpar (hihi) hänvisar jag dig till följande bloggposter: Avgiftssamhället ingen vill ha, En avgiftsfri vardag och Allt åt alla – Nolltaxa i mina drömmar.

———————————————
Nytt i Konflikt: Myten om feminismen som tvärpolitisk agenda, Fikarummet, kaffe och begär, Hårdrock är arbetarklass och arbetarklassen är vi, Min lilla nalle och den sociala revolutionen, Aborten är ointressant

Annonser


7 Responses to “Avgiftssamhället: Vad ska vi gemensamt betala för?”

 1. Avgiftsfri mat. Alla ska ha lika ratt till all den mat de vill ha. Avgiftsfria klader ocksa. Sjalvklart. For att inte tala om avgiftsfria iPods.

 2. Kollektivtrafiken

 3. Jag vill kunna ta mig till mna nära och kära närhelst jag vill.
  Så gratis kollektivtrafik är för mig det givna!

 4. Ropen skalla, Gucci åt alla!

  Vi ska ha allt avgiftsfritt, guld och glitter, Gucci och Prada, musik och konst. Bara det inte är miljöfarligt eller skadligt för andra djur/människor.

 5. 5 pia

  Jätteintressant frågeställning. Dethär skulle man ju kunna hålla på och visionera kring hur länge som helst.

  -gratis internetuppkoppling? det skulle bli jämlikare så. Men att dela ut gratis datorer kanske inte helt funkar.

  -självklart håller jag med om att all sjukvård borde vara gratis. Man väljer ju inte om man vill vara sjuk eller inte.

  -så skulle man kanske kunna fundera på gratis hobbyer och fritidsverksamhet för barn och unga. Det kanske redan finns till viss del, jag vet inte, men det låter ganska orimligt att barn inte ska kunna delta i fritidsaktiviteter för att inte föräldrarna kan betala

  -gratis glasögon åt dem som inte vill ha dedär laseroperationerna

  -sen borde nyttig mat bli billigare än onyttig…

 6. Istället för finansiera en massa pseudoverksamheter och lukrativa sekundära boenden med det miljardbelopp dessa kostar oss stockholmare av våra skattemedel. Skulle det vara både mänskligare och samhällsekonomiskt mycket billigare om våra hemlösa tilldelades det hem de är i avsaknad av. När detta är gjort och det då skulle visa sig finnas ett behov av alla de verksamheter uppbyggda i hemlöshetens namn, är det då de ska byggas upp och samtidigt få ett existensberättigande. Problemet med detta är att det skulle synliggöra den fattigdom vi har i Sverige om inte ordet hemlös fanns som tiggeriord för de redan etablerade.

 7. 7 Therse Forsgren

  Kändisarna har gjort de förr och dom gör det igen… MODE!!
  Kolla själva: http://www.finest.se/articles/article.php?aid=1689


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: