Utan konflikt inget fack

06Mar08

2314531390_3b7e2a8dfe.jpg
[Aftonbladet, Aftonbladet2, DN, DN2]

Idag kan vi läsa att facken har förlorat rekord många medlemmar. Är någon förvånad? Idén med ett fackförbund kan skilja sig åt en del men en grund har alltid varit att arbetarna ska tjäna på att vara med. Hur tjänar man på att vara med? Jo genom att gå i konflikt med arbetsköparna och på så sätt kollektivt få bättre arbetsvillkor. Visst har regeringen gjort att det blivit dyrare att betala alla avgifter relaterade till facket i och med deras attack på a-kassan men det är inte ursäkt nog. Det är snarare ett utryck på att facket och den samlade vänstern satsar på klassamarbete snarare än klasskamp. Om facken gick i konflikt skulle knappast staten kunna ge de usla lönerna tillexempel sjukvårdare och lärare får. Inte heller skulle företag kunna utnyttja folk som dom gör i restaurangbranschen, med eller utan papper.

Ett fackförbund som går mot strömmen och tar facklig strid på allvar är SAC Syndikalisterna. Speciellt när det gäller papperslösa har dom sedan några år varit ett föredöme och organiserar idag över tusen bara i Stockholm och fler lär det bli. Mer om organiseringen av papperslösa kan ni läsa i Lotta Holmbergs artikel i Arbetaren. Här om en aktuell öppen konflikt rörande restaurangen Lilla Karachi.

De flesta konflikter de driver når aldrig det offentliga samtalet utan stannar mellan dem och arbetsköparen. De tar helt enkelt konflikten och det är något arbetsköpare lätt får reda på, en Google sökning räcker.

———————————————
Angående Lilla Karachi på Konflikt: Kim Müller, Den udda vinkeln och Petter. Vida Latina: Lästips och demonstrationer.
Bara början? Jaaaaaa! 🙂 : Protester mot Reinfeldt
Gårdagens: Polisens order: att gripa George W Bush
Andra bloggar om: , , , , ,

Annonser


5 Responses to “Utan konflikt inget fack”

 1. 1 Mr. G

  Du lyfter intressant nog inte fram statistik på det lilla förbundets antal medlemmar. Välkommen tillbaka med fakta. Facket tappar medlemmar, de byter inte bara förbund, de är trötta på facket och dess maffia metoder.

 2. 2 Crona

  Facket = Socialdemokrater. Stat och landsting, vårdpersonalens arbetsgivare = Samma socialdemokrater. I Uppdrag gransknings reportage såg man ju hur socialdemokrater satt på två stolar och fick förhandla med sig själv om undersköterskornsa löner. ”Jag lyckades inte övertala mig själv om att de skulle ha högre löner”.

 3. 3 Eric

  ******* Nationalistiska skrönor och skitsnack har inte på den här bloggen att göra. Läs gärna den här bloggposten: https://samhallsfeber.wordpress.com/2007/02/25/demokrati-islam-och-lag-lonfunkarnu/ *******

 4. 4 Vidar

  Mr. G:
  Syndikalisterna som helhet ska vad jag erfar ha tappat medlemmar men det varierar väldans mellan olika LS*. Vissa har gått upp andra ner.

  Främst ska nedgången ha berott på moderaternas politik; a-kasse attacken och stopp för att kunna dra av 30% av fackavgiften på skatten.

  Min poäng med inlägget ovan är att de större fackförbund bör lära av SAC att gå i strid så att dess medlemmar vet att dom kan vinna något på att vara med i facket, främst då som kollektiv. För varför vara med om man inte vinner på det? Starka fackförbund tjänar vänstern på är min tes; det ger i sin tur bättre arbetsvillkor och bättre lagar för fackförbunden. Dvs. högerns politik skulle inte vara möjlig med en stark offensiv facklig rörelse.

  *Lokal Organisationer: SAC är uppbyggt som en federation där alla delar har självbestämmanderätt.


 1. 1 Snuten i Malmö - ett föredöme « Dokument rörande arbetaren Kim Müller

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: