En avgiftsfri vardag

03Dec07

218317741_c2b42554c1.jpg

Hugo Chávez förlorade valet om en ny konstitution [DN, SvD]. En konstitution som skulle leda till en rad förbättringar för landets fattigare men också mer makt till honom själv. Det skulle bland annat ge honom rätt att ställa upp i valet 2012, något han efter nederlaget fortfarande inte kan i och med att en person i Venezuela, tillskillnad från Sverige, inte får sitta längre än en viss period.

Det intressanta för vänstern i Sverige är att folket i Venezuela inte blint följer Chávez trots alla förbättringar han har genomfört. Dom vill själva ha makten att bestämma över sin vardag. Intressantare blir det om dom organiserar sig än mer och just tar makten över sin vardag, inte låter den ligga hos en person och dess parti.

BakgrundInnan Hugo Chávez tog makten regerade partiet som nu är i opposition. Deras röstfiskande gick ut på att dela ut presenter tiden innan valet för att på så sätt >vinna> röster. Chávez parti och tillslut folkrörelse jobbade på ett mer traditionellt socialistiskt sätt: dvs. dom verkade oavbrutet i samhället; deras solidaritet tog inte slut dagen efter valet. Det här är viktigt för att förstår hur Chávez kunde ta makten.Den rikare delen av Venezuelas befolkning är ursinniga på Chávez och från deras sätt att se det med all rätt, många av dom har förlorat sitt jobb och enorma tillgångar. De som är för Chávez har också sina skäl, han och hans parti har gett dom fri sjukvård, torg där maten är extremt billig så att alla ska ha råd att inhandla sina basbehov, fri utbildning och upplåtit stora områden till folk där dom kan bygga bostäder. De som inte har fått så stor del av den ekonomiska kakan men ändå röstar på honom gör det ofta för att de inte ser oppositionen som ett vettigt val: Dom fick 20 år på sig men gjorde inget annat än att gynna sig själva och de redan välgödda. Varför ge dom en chans till?

Vår MaktI Egypten ser vi samma strategi användas av muslimer: Dom bygger bland annat badhus dit fattiga kan komma och svalka sig, något som annars bara rikare människor har möjlighet att göra då de flesta badmöjligheter finns att finna på dyra hotel där årskorten kostar långt mer än en låg till normalinkomsttagare har råd med. Och så klart lyckas muslimerna att få stöd medan vänstern ser på och ser >sin> strategi, i handling verka för arbetarklassens behov, användas utan att själva i någon större utsträckning agera.

Vi får allt ta och lära oss av muslimerna i Egypten och Chávez, vi i vänstern bör i större utsträckning (igen) verka för en politik som ger människor en trygg och värdefull vardag: En avgiftsfri vardag där allt från kollektivtrafik till sjukvård, kultur till mat är avgiftsfritt. Vi behöver inte bli religiösa eller skaffa oss en stark ledare för att nå dit, tvärt om lär vi bara förlora på det.

Att verka för trygghet som inte är sprunget ur hot utan enbart ur ett kollektivt behov är något som alltid varit vänsterns grundsten. Något vi borde göra mera! Då blir det svårare att angripa vår problemformulering; dvs vårt bedömning av vad som är fel och hur fel kan bli rätt. Det genom att visa upp tydliga visioner och sen börja arbeta för att genomförda dom. Men också verka mot skrämselpropaganda, propaganda som bara funkar mot individer så länge de blir rädda av dem och ser sig kortsiktigt vinna på dom. Ja, jo jag påstår att välja att följa skrämselpropagandan görs för att våra förslag ses som orealistiska i samhället som det ser ut idag. Förslag som inte har något i vår allas verklighet att göra, än så länge.

Allt åt alla lär förbli en dröm så länge vi inte kämpar tillsammans, utan konkreta och radikala mål och utan att ge oss själva och alla andra bevis på hur ett solidariskt samhälle kan fungera i samklang med en givande och avgiftsfri vardag!

———————————————
Konfliktbloggar: Mllstrm – Anakronism, Marcusen – Studenter DN-stajl Winter 07, Syrran – Bloggdöd, smugglare och artiklar, Undertecknamn – Arga insändare, Akuhujan – Att aldrig kunna släppa garden, VIDA LATINA – Boktips: Colombia. Möten med landet, folket och konflikten, Redundans – Liberal fanatism och modernistisk fundementalism, Red Metal – Militant antifascism och en utmaning om det vanligaste missförståndet, Slutstadium – Disciplinära åtgärder, right?, Petter Partikulärt – Här hotas demokratin
Andra bloggar om: , , , ,

Annonser


One Response to “En avgiftsfri vardag”


  1. 1 Dagens Konflikt » Papperslösa ställer krav - Bra för arbetarklassen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: