I, robot – Kalla mig IKEA slav

05Jul07

ikeahelp.jpg

Så har jag sen en vecka tillbaks blivit en riktig löneslav. Efter att ha drivit kafé med vänner och bekanta, jobbat som vårdare, lärare, förskollärare, fritidslärare, kock (på skolor) m.m jobbar jag nu direkt för att en miljardärfamilj ska få makt över än mer resurser. Nu serverar jag mat, städar och diskar. Tidigare har jag (med några korta undantag) kunnat inbilla mig att jag jobbat för mitt och samhällets bästa eller för mig och mina vänner när vi drivit ett kafé men det håller inte längre. Nu drar jag in pengar till en familj som redan har fått allt för mycket gratis, iofs borde alla få allt för mycket gratis.

ikeabrat.jpg

Prinsessa på besök – I förrgår hade vi en Thailändsk prinsessa med familj på besök. Dom bokade egen plats i restaurangen (inget som man egentligen kan göra, irritation för särbehandlingen det m.m gjorde många av oss i personalen lite lätt irriterade: En riktlinje på IKEA är att alla ska behandlas lika men det följs självklart inte alltid), men hon och hennes sällskap valde att inte äta där… Jaja. Själv var jag mest orolig att någon skulle försöka få mig att buga för henne men i stället såg jag henne inte ens fast jag jobbade vid utgången, hon smet så klart ut bakvägen. Men en hel del stiliga thailändska vakter såg jag allt! På tal om thailändare så har jag redan sätt tre thailändska lätt klädda unga tjejer (ca 18 år skulle jag gissa) med 55-85 år gamla svenskfödda (skulle jag gissa) gubbar. Tjejerna förstår nästan ingen svenska och gubbarna pratar utan brytning: Någon som inte förstår vad det handlar om? Fy fan. Hittills är det bara brats (dryga rikemans ungar) som kommer i närheten av hur hård jag blir i nyporna när jag tvingas servera gubbarna.

Butikskontrollanter – Nu är väll det här skåpmat för de flesta av er men att vara medveten om att det kan komma civilklädda butikskontrollanter där jag jobbar är något nytt för mig. Enligt de kolegor jag har pratat med är deras roll förutom att se om vi hanterar pengarna rätt att bedöma hur bra vi jobbar (men det kan vara chefernas roll – ni vet hur rykten kan ta sig): Hur snabba vi är, hur trevliga vi är mot kunder, osv. Det här tas sen upp när vi ska löneförhandla: Desto bättre betyg desto mer lön. Pratade med en vän på Citymail som berättade att där har dom ett fempoängssystem. Desto fler poäng desto mer lön fast det finns ett begränsat antal fempoängare att dela ut. Bli en robot och du tjänar mer. Stäng av allt vad känslor heter, jobba till max och du tjänar mer. I sin kanske värsta form: Sätt dina kolegor i dålig dager (gärna utan att dom märker det) och du kanske får än mer betalt.

Nu till olydnad på jobbet – Olydnad på jobben jag hittills upptäckt:
* Mobil telefon – Man får inte ha på sig mobilen när man jobbar även om den är avstängd, skiter minst nio av tio blankt i.
* Inte prata illa om en kolega som inte är närvarande – Haha, nog ingen som följer förutom någon chef. Eller… Ne, nog ingen som följer.
* Mössa på i disken – En regel som följs så lite att det numera är osäkert om det är en regel.
* Ja allt ska nog inte tas upp här. Vem vet, kanske någon IKEA patriot läser det här.

Btw. skulle vi ut i strejk nu på lördag för att vi i restaurangen får sämre lön/avtal än resten av IKEA men vi fick våra krav igenom (galet att vi inte redan hade likvärdigt avtal när ingen avdelning lär slita mer än vi) – Yippie!

Kuriosa: DN – Lyxhusen som Kamprad vill tala tyst om

———————————————
Dagens sorgligt och roligt: Jakob som skriver på bloggen Österut kom hem från Kina i förrgår.
Konfliktbloggar: Syrran – Helvetet på jorden för fackligt aktiva och Vänskap över blockgränserna?, mllstrm blogg – Bad hair day, Undertäcket – Full eller Alienerad?, Olle i Stockholm! – Tänk inte själv – staten tänker åt dig
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , Intressant

Annonser


6 Responses to “I, robot – Kalla mig IKEA slav”

 1. Hey, you’re back! Välkommen, hördudu.

 2. 2 Neo (Liberal)

  Stavas det avundsjuka? ”Nu drar jag in pengar till en familj som redan har fått allt för mycket gratis, iofs borde alla få allt för mycket gratis.” På vilket sätt har allt kommit gratis?

 3. Klart du kan kalla det avundsjuka, hah. Du kan också kalla det: Klasshat, Orättvisa, Exploatering.

  ”På vilket sätt har allt kommit gratis?”

  Allt har självklart inte kommit gratis men allt för mycket. Det är vad jag skriver neo. sen rättar jag mig själv genom att påstå att iofs borde alla få allt för mycket gratis, dvs. allt åt alla.

 4. 4 kimmuller

  Jag har precis skrivit lite om IKEA och såg tyvärr inte att du jobbade där innan. Har du varit med om att ni tillfrågats om att berätta eller skicka in historier om olika situationer på jobbet? Eller att ni fått se filmer i utbildningssyfte med ”dokumentära” berättelser?

 5. 5 Vidar

  hah, ja. inte det första (jag jobbade ju bara där i kanske tre månader) men det andra… jag fick inte men minsambo som också jobbade på ikea under några år fick senast en cd om ikeas grundare. har inte sätt den än men den finns på min ”att se” lista.


 1. 1 Entombed - världens bästa band? « Red Metal

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: