Danska staten valde att ta till våld

03Mar07

ungdomshusetstormning2.jpg

Uppdateringar så fort det kommer in rapport om något nytt och mer analys på Svenska hittar ni idag här. På Danska.

Motkraft skriver:

[03.20] ”Det är vanvett det som sker på Nörrebro”, säger polisens presstalesman Flemming Steen Munch till Politiken.dk. Polisen jagar aktivister över hela Nörrebro, och det är brinnande barrikader på fler och fler smågator. Det är ett vanvett, som polisen kan göra slut på hur lätt som helst. Det är bara att dra tillbaka fordonen vid Jagtvej och Nörrebrorondellen, låta aktivisterna komma tillbaka till Ungdomshuset och börja den politiska dialogen igen. Varför kan de inte välja dialogen?

Mer bakgrund och analys från Motkraft:

Ungdomshuset är ett historiskt hus, ett av Danmarks klassiska mötesplatser för arbetarrörelsen. Det är det Folkets hus där en internationell kvinnoträff bestämde att 8 mars ska vara kvinnorörelsens dag. Från 80-talet och framåt har det varit en viktig mötesplats för den utomparlamentariska vänstern och sociala rörelser. De flesta aktiva inom danska sociala rörelser har haft en bakgrund där de passerat via och hängt på Ungdomshuset. Huset skänktes till ungdomarna 1982 i gåva. En gåva som Köpenhamns kommun nu bestämts sig för att ta tillbaka och sålt till en kristen sekt, vars enda målsättning med huset är att riva det för att få bort vänsterungdomar och muslimer från Nörrebro. ”Vi kan inte ha något från helvetet på Nörrebro, det har Gud sagt till mig”, säger sekten Faderskyrkans ledare Ruth Evensen till Dagens nyheter. Kim Christiansen , representant för regeringens stödparti, Dansk folkeparti, kräver att ”Militären bör sättas in och storma hela området, och alla gripna ska interneras till nedlagda kaserner, där de kan hållas till deras sak kan prövas i rätten”, enligt danska http://nyhederne.tv2.dk/article.php/id-6.. ”> TV2s nyheter.

Etablissemanget visade den 1 mars sin mörkaste sida. Antiterroriststyrka insatt mot ungdomar. Godtyckliga frihetsberövanden. Upphävd rörelsefrihet och mötesfrihet. Intrång i folkrörelsers samlingslokaler. De valde våldet.

Högerregeringen har kunnat driva igenom en våg av privatiseringar i Köpenhamn. Nu försöker de få bort de frizoner som finns kvar i staden. Med Ungdomshuset borta, vilka kommer de ge sig på härnäst? Christiania? Folkets hus? Fackföreningsrörelsen?

Ungdomshuset är en gräns. De har nått en streckad linje vi inte kan låta dem passera. Vissa saker är nämligen värda att kämpa för.

En demokrati som inte tillåter mötesplatser är ingen demokrati. En demokrati som inte tillåter oliktänkande är ingen demokrati. En demokrati där statens våld kallas myndighetsutövande och där kritiska protester underifrån kallas våld, det är ingen demokrati.

Vissa saker är värda att kämpa för!

Kort historik:
Först försökte staten sälja huset (vilket dom iofs redan givit bort) till Nörrebros handelsförening för en krona. När inte det gick sålde dom huset till en kristen sekt (som ni kan läsa om i citatet ovan) —> När folket kring ungdomshuset vägrade att bara lämna huset utan få ett nytt väljer polisen att använda våld.

Vad gör Svenska staten? Jo, skickar hjälp till de som startade allt våld:

Motkraft [17.25] Poliser från hela Danmark är på väg till Köpenhamn för att försöka stoppa kvällens aktiviteter till stöd för ungdomshuset. Polisens närvaro på och omkring Norrebro har under dagen ökat markant. Dansk polis har även begärt förstärkning från Sverige och 20 svenska piketbussar är på väg.

Jag stöder de som försvarade Ungdomshuset och de som sen dess har kämpat. Ser inga som helst moraliska fel i att vägra lyda polisen, tvärt om visar det att några bryr sig tillräckligt för att riskera sin frihet och hälsa. Vissa påstår att det finns en massa folk i Köpenhamn som praktiserar motstånd för att det skulle vara… Kul: Vem älskar inte att ge tillbaks mot något de tycker förtrycker en, stjäl från en och andvänder obefogat strukturellt och direkt våld mot en. Att man finner det befriande är inte ett argument mot ens handling.

Bra om våld och dialog kan ni läsa här: Polis, dialog, ungdomshuset och media

———————————————
Tips: Idag lördag är det aktionsdag.
Konfliktbloggar:
* Give ‘em HELL!
* Vissa saker är värda att kämpa för
* Låt bli Ungdomshuset!
* Polis, dialog, ungdomshuset och media
* Bloggstrejk
Mer:
* Kravaller i Köpen – visa ditt stöd! och DN:s brist på mod och polisens politiska kampanjer
Senast på temat på Samhällsfeber:
* Ungdomshuset och honör ordet Frihet
* Ungdomshuset i Köpenhamn stormat av polis
* Jag älskar att äga och Kamrater ge inte upp!
Länk tips: ETC Johan Ehrenberg – Se vad borgarna gör, inte vad dom säger
Sponsrade länkar: SvD, DN
Andra bloggar om: , , ,

Annonser


14 Responses to “Danska staten valde att ta till våld”

 1. 1 H

  Bra skrivet. Instämmer.

 2. 2 Johan

  Idiot!
  Ett sånt kräk som du borde vara i fängelse.

 3. 3 Vidar

  Vilka onliners.

  I vanliga fall brukar jag ta bort inlägg som ditt Johan, kalla mig idiot och villja ha mig i fängelse utan minsta argument. Tillför inte så mycket det demokratiska samtalet eller hur?

 4. 4 Johan

  *** Inlägg raderat: Mer påhopp av spammaren Johan ***

 5. 5 Johan

  hoppas att det kommer att gå bra för dig…

 6. 6 Vidar

  Bra Johan, snart kanske du också börjar analysera/argumentera. 🙂

  Liberala Expressen: Vi nya fritänkare i Europa har fått nog:
  http://www.expressen.se/index.jsp?a=901246

 7. 7 adam

  Det är klart våldsverkarna ska få sitt hus, så som de kämpar för det.

  Den dagen Sverigedemokratisk ungdom tillsammans med Nationaldemokraterna börjar bränna bilar och krossa skyltfönster antar jag att du snabbt står upp också för deras rätt till en lokaaAaal … eller?

 8. 8 Char

  Suk. Jeg ved ikke hvor du har din ”historik” fra, men et par grundlæggende korrektioner: det er ikke den ”danske stat” der er involveret i driften/salget af ungdomshuset, men derimod Københavns kommune. Kommunen solgte ikke huset til sekten Faderhuset, men til en ananym fond, Human A/S, der 1,5 år senere solgte det videre til Faderhuset.

  Jeg forsvarer ikke kommunens handlinger men synes grundlæggende at de har løbet fra sit ansvar, men husets brugere har igen og igen også undgået at arbejde for nogen som helst løsning, fx i forhandlingerne om et nyt hus i Stevnsgade.

  Og dem af os der rent faktisk bor og arbejder i København og på Nørrebro syunes måske ikke det er hamrende sjovt at se 15-årige fra de rigere forstæders middelklasse og øvre middelklasse gå amok og bagefter klynke om at de jo bare er så fortrykte at de ikke kan gøre for hvad de laver.

  Jeg ved at der er mange mennesker der har brugt huset til noget fornuftigt, men der er umådeligt mange der bare bruger det til at flirte med en subkultur før de begynder at læse indianske sprog eller noget i den stil på universitetet.

  Jeg vil have gaderne i min by tilbage. Jeg vil kunne lade være med at sidder og kontrollere nyhederne for at finde ud af hvornår jeg kan forlade mit arbejde og hvilken vej hjem jeg tør tage. Der er ingen der har ret til at tage min cykel og mine skraldecontainere, eller tænde ild til min nabos bil. I sær ikke en bunke unger der tager hjem til mor og far i Nordsjælland efter at de er trætte af at tænde bål i gaden.

 9. Bra rörelse i Danmark fortfarande!
  Sånt är alltid betryggande och kul att höra för oss som blev kvar där. För oss betyder Danmark och våra kamrater där extra mycket.

 10. 10 ungdom

  vill bara meddela att det nu finns en stödgrupp FÖR (sen innan finns minst 2 stycken MOT Ungdomshuset) Ungdomshuset på facebook.

  Sök bara på Ungdomshuset


 1. 1 Upplop, gatuvåld och kravaller - vem ska stå för notan? » Selig.se
 2. 2 Bästa journalistråtta - engagera dig i något vettigt! « Olle i Stockholm!
 3. 3 Johanne Hildebrandt: Bästa journalistråtta - engagera dig i något vettigt « Shitlist - Vi tar allt personligt
 4. 4 Historien är inte slut. « Petter Partikulärt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: