Ungdomshuset och honör ordet Frihet

02Mar07

ungdomshusetstormning.jpg

Uppdatering Löpande uppdateringar hittar ni på: Motkraft Dag 2: Vissa saker är värda att kämpa för – Ungdomshuset stormat.

red metal Låt bli Ungdomshuset!: Precis nu i detta nu pågår en kamp i Köpenhamn. En kamp mot den neoliberala politik som mer och mer kommer att dominera världen. Det är en kamp för att allt inte ska handla om pengar, att ungdomar ska kunna förverkliga idéer och projekt. Alltså en kamp direkt riktad mot kärnan av kapitalismen, att göra allt till varor som kan ge profit till ägarna. […] Vi ser mer och mer hur polis och militär gör sig av med element som inte passar in i den neoliberala världsbilden. Husockupanter vräks, illegala immigranter får stryk etc. Kravaller uppstår när människor försöker försvara rätten till ett drägligt liv. Kravallerna fördöms och ogiltigförklaras av etablissemanget som vänsterextremism och folk som bara vill slåss. På så sätt lyckas media avpolitisera kravallerna. De vill att det ska handla om våldskåta individer snarare än det om missnöje och den frustration som samhället skapar.

Där ovan har vi en bra kommentar från red metal. Själv vill jag skriva om honörs ordet bakom idiologin som driver igenom – med polisen som verktyg – aktioner som ovan: Frihet. Inte för att övertyga någon, mest för att skriva av mig lite och inte heller handlar det bara om frihet.

Frihet är för mig något heligt och när någon tar den i från mig blir jag arg. Kanske låter sjukt självklart men i så fall låter det bara självklart för någon stark praktik runt att förhindra att folk ständigt och jämt tror sig kunna ta den ifrån mig finns inte.

Det handlar om sossar och nyliberaler som ständigt tror sig få äga min tid och begära massa dumheter. Jo visst jag tänker inte ligga på latsidan men inte vill jag jobba åt någon som tror sig få ta ut en massa extra pengar för vårt gemensamma slit. Det är att sno frihet från mig: Speciellt nyliberaler är inte och har aldrig varit för allas frihet, utan enbart enskildas frihet från ansvar och friheten att roffa åt sig i oproportionerliga mängder av det vi tillsammans har jobbat ihop.

Ny liberalers frihet handlar igentligen om friheten att sno (vilket iofs inte alltid är fel), ofta miljoner årligen. Det är något helt annat än att gå på bidrag för att man inte pallar med att springa runt i ekorrhjulet, blir deprimerad och utsliten av jakten på att vara djävligt produktiv: Om vi inte ens kan se till att ingen går hemlös medan borgarna har i överflöd (mänskliga rättigheter och solidaritet någon?) finns det inte mycket som sporrar en att jobba flitigt.

Ska ta mig vatten över huvudet och vara lite intellektuell: Vissa (filosofers/sociologer) pratar om Negativ frihet och Positiv frihet. Jag älskar det sättet att beskriva frihet i och med att jag då självklart står mest för positiv frihet. Så passande!:

Negativ frihet är när du har rätt att äga spec. fabriker, mark osv. Du bestämmer vad som görs med dom osv.

Positiv frihet är när du får ta del av fabriker, mark osv. lika mycket som de andra (allemansrätt, nolltaxa osv).

Skillnaden är alltås att det ena är individens rätt att ta något och hålla det för sig själv, där med också hålla undan det för andra om man så vill, dvs begränsa deras frihet. Det andra är friheten för alla att när de vill kunna ta del av vad det nu är (a la egendom är stöld).

Självklart kan man inte bara ha det ena eller bara ha det andra, tycker jag vart fall. Vissa saker vill jag ha bara för mig själv, som mina kallingar. Det går om man vill översätta det här till… Ska vi säga anarkistiska/socialistiska sidan vs. ny liberala sidan. Då är nyliberala mest för negativ frihet medans anarkistister/socialister mest är för positiv frihet

(Ps: Påstå nu inte att jag som anarkist stöder Stalin eller något trams om att vänstern har styrt så länge och därför borde jag vara nöjd: Stalin, Troski, Mao osv. sköt anarkister i mängder ingen vättig individ stöder deras illdåd. Sossarna är inga jag ser upp till och jag påstår inte heller att dom gör eller har gjort ett bra jobb, de reformer dom har gjort har drivits egendom med hjälp av arbetare genom gatukamp, arbetsplatskamp och utomparlamentarisk agitation/debatt.)

Tidigare blogg inlägg idag (med en massa härliga kommentarer) om Ungdomshuset:
* Ungdomshuset i Köpenhamn stormat av polis

———————————————
Mokraft om Ungdomshuset [även i: Ungdomshuset, Modkraft, SvD, Sydsvenskan, DN, DN2, DN3, DN4, Aftonbladet, Aftonbladet2, Expressen, Expressen2, Expressen3, Yelah]. Tidigare text om vad du kan göra när huset vräks och bilder från stormningen.
Tidigare om Ungdomshuset:
* Ungdomshuset – Politikerna nekar en fredlig lösning
* Ungdomshusets är beredda att betala 1 krona för nytt hus
* Tårgas mot fredliga ockupanter
* Demonstrationer för ungdomenshus i Köpenhamn
Från konfliktbloggar: Danska polisen väljer våldet… -/- Låt bli Ungdomshuset!
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Annonser


19 Responses to “Ungdomshuset och honör ordet Frihet”

 1. 1 Lena

  *** Här postade Lena samma spam som hon tidigare redan har postat några gånger. Kom med argument, inte bara samma länk så slutar jag radera. ***

 2. 2 RedLib

  Bra skrivet!

  Men frihetan att bruka ‘din del’ av resurserna – att ingen med maktmedel undanhåller dej från din del av resurserna är faktiskt en negativ frihet.

  Har även jag bloggat om ungdomens hus!

 3. 3 Vidar

  Jao, det jag menar med mitt kalsong exempel. Att viss negativ frihet är bra. 😛

 4. 4 Dezi

  Är det frihet att få sina butiker sönderslagna? Är det friheten man utrycker när man kastar gatstenar mot poliser medvetande om att de kan skada dem som är satta att upprätthålla vår säkerhet? För det är det ENDA det handlar om just nu.
  Ditt inlägg om nyliberalism var nog det tramsigaste jag någonsin läst.

 5. Är det frihet att få sitt hus taget ifrån? Det är två olika hgrupeprs frihet som står på spel och det är bara att välja sida.

 6. 6 Johannes

  Du resonerar som ett barn. Positiv och negativ frihet? ”Positiv frihet är när du får ta del av fabriker, mark osv. lika mycket som de andra (allemansrätt, nolltaxa osv).” Vem tycker du själv ska betala för att du ska få nolltaxa? Och nej, allt handlar inte om pengar, men nånstanns måste nån betala för det männsikor gör, oavsett om vi har pengar som betalningsmedel eller inte.
  Ska alla helt enkelt ha nolltaxa jämt?

 7. 7 Eric

  Hur hette det nu… ”Ibland är man trogen en sak bara för att dess motståndare aldrig vill sluta vara idioter.”

 8. 8 Vidar

  Och du Johannes resonerar som en punkare. Eller vad sägs om lite argument?

  ”Vem tycker du själv ska betala för att du ska få nolltaxa? Och nej, allt handlar inte om pengar, men nånstanns måste nån betala för det männsikor gör, oavsett om vi har pengar som betalningsmedel eller inte.
  Ska alla helt enkelt ha nolltaxa jämt?”

  Japp, allt åt alla. Det är poängen. Smart där. 🙂

  Om du försöker förstå så fattar du nog hur allt ska betalas, du vet: arbete, sånt som den arbetande klassen alltid har varit så duktig på.

 9. Vi är för ett annat system som inte bygger på den typen av lönearbete vi har idag. Folk kommer att göra saker preics som vi alltid gjort, det är ingen tvekan om det. Och jag har svårt att tänka mig att folk hellre svälter än att se till att det finns mat till exempel.

 10. Dina kalsonger är däremot ett exempel på positiv frihet… Du vill ha privilegiet att ha dom för dig själv…

  …Du får, jag lovar 🙂

 11. 11 Mårten

  Om an skalar bort invektiven och den unkna kampretoriken ur ovanstående artikel återstår faktiskt i princip det som varje liberal skulle skriva under på: Individens frihet från att slippa styras av kollektiv och översittande organisationer.

  Jobbigt, va?

 12. 12 Vidar

  Utveckla gärna Mårten. För vad jag vet så är knappast liberaler till expempel anhängare av att all produktionsmedel ska ägas av samhället och förvaltas av de som arbetar med den.

  Jobbigt sunkigt va?

 13. Mårten, om man definerar liberaler som ”de” som är för individuell frihet så är vi ute på djupt vatten. Det handlar snarare om hur man tror sig kunna påstå att den mäsnkliga kroppen är den minsta beståndsdelen i ett samhälle. Detta gör en blind för allt det som strukturialismen och dess efterföljande rekontruktionisterna lärt oss. Men åht. har liberaler (eller i ditt fall kanske pseudeo-liberaler) inte gjort sig kända för att leverera intelligenta resonemang.

 14. 14 BobbiWoll

  Mjaha, det är förvisso så att det finns en del värt att kämpa för/mot här i världen, men att kasta gatsten på polisen lär ju inte få många positiva förändringar till skott. Är det ok att slåss för man blir arg, eller? Får jag spöa dig för att du skriver dumt? Eller är våld riktat mot oss alla, samhället, godkänt, men inte samhällets våld tillbaka? Om jag kastar gatsten på polisen förväntar jag mig, nej jag kräver, att få bli skjuten. Helst med grovkalibriga helmantlade statliga kulor, som tack för att jag reser min hand mot allmänhetens försvarare. Vill mabn åstadkomma förändringar finns det politiska vägar. Får man inte majoritet är kanske inte folk, hör och häpna, överrens med en. Suck it up, eller flytta. Chavez tar emot, ja? innan han bygger konscentrationsläger i alla fall.

 15. 15 olivia

  Jag tycker att det var bra skrivet det där men positiv och negativ frihet, och jag håller med dig om hur det borde vara. Men jag vet inte hur man skulle styra upp det egentligen, som jag tänker mig, om det skulle funka på nåt sätt är att man har jättehöga skatter och röstar typ om allting hela tiden…men då måste man nog ha någon slags stat, och jag vet hur det skulle funka ekonomiskt med hur höga skatter som helst. Sen ett problem om man röstar om allting är att det ändå alltid kommer finnas minoriteter, typ homosexuella, rörelsehindrade människor,och kommer alla som röstar alltid att tänka på alla minoriteter…t.ex. om man har en fråga ska det finnas fler parkeringsplatser för rörselsehindrade, ska alla få rösta då eller bara de som är rörselsehindrade?
  Sen om man inte har några lagar alls, ingen stat, ingenting utan alla bara får ta vad de behöver och jobba med vad de vill så tror jag de flesta kommer vilja jobba som konstnärer eller musiker eller något men i stort sätt ingen kommer att vilja städa. Då tänkte jag men alla kan dela på alla jobb, men det funkar ju inte, typ man kan inte va städare, kock, bagare, doktor, musiker osv. på samma gång.
  Alltså, det jag menar är bara att ja kapitalismen är ett stort problem men om vi avskaffar den har vi inte löst allting (och frågan är också hur man avskaffar den på ett bra sätt), ett annat stort problem som jag ser det är att människor har olika förutsättningar i sig själva, t.ex. några är starka och friska, och några är blinda och rörelsehindrade t.ex., hur skapar man egentligen ett samhälle där alla har samma frihet trots helt olika förutsättningar, jo jag tror det kan gå på nåt sätt men hur får man t.ex. heterosexuella starka friska män att verkligen känna empati för blinda lesbiska kvinnors situation?
  Hur kan man få hela världen att älska varandra? (vilket jag tror är det enda sättet att uppnå den där positiva friheten fullt ut.)

 16. 16 Matte

  *** Matte gillar att posta E x a k t samma inlägg över allt på flera av mina blogginlägg och andras blogginlägg, det ses som spam ***

 17. 17 daff

  Oavsett ideologi så förstår jag inte varför man alltid skall ta ut sin ilska på polisen, som ändå bara gör sitt jobb. Om polisen inte gör sitt jobb så blir polisen anmäld för tjänstefel och när de gör sitt jobb så blir de stenade av folk. Tänker någon på att polisen faktiskt är lågavlönade, ouppskattade arbetare som har ett av de smutsigaste arbeten som finns?


 1. 1 Danska polisen väljer våldet… « Petter Partikulärt
 2. 2 Polis, dialog, ungdomshuset och media « Redundans

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: