Ungdomshuset i Köpenhamn stormat av polis

01Mar07

ungdomshusetsstormning.jpg

Polisen håller på att bryta sig in i huset. Motkraft uppdaterar löpande [även i: Ungdomshuset, Modkraft, SvD, Sydsvenskan, DN, DN2, DN3, Aftonbladet, Aftonbladet2, Expressen, Expressen2, Expressen3, Yelah]. Tidigare text om vad du kan göra när huset vräks och bilder från stormningen.

Om du bor i Stockholm och vill visa ditt stöd för Ungdomshuset:
Samling i Kungsträdgården kl 15.30 vid Karl VII statyn för att därifrån gå till Danska ambassaden.

Tidigare om Ungdomshuset:
* Ungdomshuset – Politikerna nekar en fredlig lösning
* Ungdomshusets är beredda att betala 1 krona för nytt hus
* Tårgas mot fredliga ockupanter
* Demonstrationer för ungdomenshus i Köpenhamn

———————————————
Uppdatering Från konfliktbloggar: Danska polisen väljer våldet… -/- Låt bli Ungdomshuset!
Andra bloggar om: , , , ,

Annonser


50 Responses to “Ungdomshuset i Köpenhamn stormat av polis”

 1. 1 Apan Bertil

  Komunistdjävlar åk till Nordkorea och svält!

 2. 2 Apan Bengt

  Bertil… när hörde du senast någon kalla sig själv kommunist? Ingen är mer frihetlig än de du kallar ”kommunistdjävlar”, ingen är större motståndare till maktstrukturer, inklusive s.k. kommunistiska diktaturer. Ingen tar frihetlighet på större allvar än dem.

  Anarkismen och den klassiska liberalismen ligger varandra mycket nära. Men det vet väl inte högergaphalsar som du någonting om.

 3. 3 Apan Hubert

  Men Bengt.. Du har missuppfattat någonting grundligt. Frihetliga socialisters frihet skiljer sig markant från den ”frihet” som nyliberalerna talar för.

  Regel nummer ett:

  Våran frihet är inte deras frihet!

 4. Hur kan någon som åberopar revolution som slutgiltig lösning ses som en frihetskämpe? Frihet är demokrati, revolt mot demokrati är i paritet till revolt mot frihet.

 5. 5 L

  Protester och revolter är en absolut nödvändighet för demokrati. Demokrati är inget tillstånd, det är en process.

 6. 6 Olle

  Den danska staten med våldsmonopolet i spetsen valde våldets väg. Synd. Men nu kommer protesterna och sympatierna för Ungdomshuset bara öka, bra.

 7. 7 lelle

  snutsvin! Ska detta föreställa en demokrati?

 8. 8 Embrace

  Dessa vänsterpack och anarkistvandalister är samma människor som klottrar ner och förstör allt de kommer åt och springer omkring med sina palestinasjalar, Che Guevara bilder och kastar gatustenar på människor, byggnader, fönster och förstör hela samhället med sin vidriga attityd. De är en skam för samhället!

 9. 9 Apan Johansson

  Olle: vadå danska staten valde? Syndikalisterna kunde lika väl valt att gå men de valde att stanna trotts uppmaningar (som inte var våldsamma) att lämna området som inte var deras ens från början.
  Att folket ska ut ur huset är klart, att man måste använda poliser för att få ut dem är bedrövligt.. att folk kallar det för förtryck mot frihet är hemskt med tanke på att de agerar i egenintresse och nonchalans..

 10. 10 Nu är det krig

  Den dagen vi har en demokratiskt vald vänsterregim som skickar polisen att riva alla golfbanor och slå sönder stureplan ser jag fram emot att höra högerslöddrets pladder om att demokrati är synonymt med frihet. Ungdomshuset må vara ett minne blott men det är också samhällsfreden.

 11. 11 karro

  apan johansson, syndikalister?!?

  det är ungdomar som ockuperar huset. Inte ett svenskt fackförbund.

 12. 12 Embrace

  Landsförrädare och kontinentförrädare är vad de är dessa hjärntvättade, fördummade och grundlurade anarkistpack!

 13. 13 Lena

  ”Den dagen vi har en demokratiskt vald vänsterregim…”
  Den dagen kommer aldrig eftersom mer än 90% av samhället inte delar era fantasifoster till åsikter.
  Får ständigt höra hur mycket bättre samhället skulle se ut om vi haft vänsterregering och hur vi skulle kunna dela ut marknadens pengar till behövande (och till andra som bara vill ta del av pengar de inte själva tjänat).
  De som ni glömmer är att om vi haft vänsterstyre under all den tid ni önskar så skulle vi enbart köra trabant, köa för konsums blåvita tandkräm och potatismos, alla fick jobba i gruvan i Kiruna eller avverka skog i småland.
  Samhället som vi har nu som ni vill dela ut hade helt enkelt inte funnits från början om ni fått styra. (Vi kommer att få ett lysande exemel på detta när det blir en massflykt av företag från Venezuela så fort styret börjar förstatliga företag. Hundratusentals jobb kommer försvinna när investerare tar sina företag och anställningstillfällen till andra länder. Vips… så har vi ett nytt Kuba)

 14. 14 Kobolt

  Jag har länge funderat på tanken att den stenslungande extrema ungvänstern och den ivrigt marcherande ultrahögern borde göra gemensam sak och gå ihop. Metoderna dom använder är i stort sett lika, föraktet för individens rätt och ett demokratiskt samhälle delar dom fullt ut. De är båda troende inom samma religion, de enda som skiljer är färgen på skjortan men i en totalitär stat spelar det ingen roll om den är röd, brun eller svart.

 15. 15 Lena

  Kobolt: word

 16. Jag måste säga något till de unga…Jag var sjövild i min ungdom och jag kommer ihåg den glöd jag sloggs med, och imot. Jag tyckte att dom äldre var hjärndöda som sa att man blir klokare när man blir äldre. Det underbara i livet är att det är samma gammla visa generation efter generation, den glöd jag hade som ung för det alternativa sammhället har idag förbytts mot ett hat för (nästan) allt vad samhälle heter och gått så långt från vänster man kan komma (utan att vare natzi) avskyr alla folkgrupper och alla organisationer som skall tala om för någon vad som är rätt eller fel jag ser helt enkelt rakt igenom dom i en ultracynism….. Jag var med och startade ett av de första storkollektiven i Danmark tillsammans med Simon Spies och några andra roliga typer. Det finns ett mycke bättre sätt än att slåss..KÖP den där jävla kåken det är väl inte så svårt koncentrera er på det istället för att stå där som idioter och kasta sten. Jag var med och fixade både ”Huset” ”Christiania ”och kollektivet på Eskilsö. You are wasting your time, concentrate on the important issues, get more money then the other guys and spend them well.

 17. 17 Lena

  Visst är det humor….?

  Ovan läser jag av Gösta – ”Störta kapitalet… genom att använda mer kapital än kapitalet själva”

  Bör vara en av vänsterns stora problem, att inte kunna få stöd för sina ideér annat än genom en enorm kapitalsatsning på propaganda och verklighetsvriden information.

 18. 18 L

  Kobolt: Endast personer med begränsade kunskaper om historien och ideologierna kan utan att rodna rapa upp sånt där.

  Europa, 1920-30-talen. Fascismen växer fram. Vilka stödde fascisterna i Italien och Spanien, vilka stödde nazisterna i Tyskland? Vilka grupper i samhället gynnades av deras maktövertagande? Sök reda på svaren.

  Spanien 1936. Fascistisk statskupp. Den för stunden starkaste politiska rörelsen, anarkisterna, tar till vapen till försvar av den (borgerligt) demokratiska staten. Tiotusentals anarkister mister livet, de är de första att bekämpa fascismen i Europa.

  Ideologiska skillnader. Anarkismen har sin källa i den klassiska liberalismen och i likhet med liberalism, konservatism och socialism (som anarkismen är en gren av) erkänner ideologin alla människors lika värde.

  Fascismen erkänner inte alla människors lika värde och är i allt väsentligt väsensskild från liberalismen.

  Liberalismen har en lång historia av uppror mot överhet, statsmakt och orättvisor.

 19. 19 Lena

  L: Dags att vakna upp… vi lever inte längre i ett revolutionärt blodigt samhälle ano 100, 200 eller 300 år tillbaka.
  I det moderna samhälle som vi har i Sverige (norden och stora delar av Europa) finns demokratiska val. En av de få som inte verkar vilja ta del av detta verkar vara personer just som husockupanterna i Danmark (och de som försvarar dem).
  Sluta förstör för de minst 95% som inte är helt vänster. Vill ni så gärna leva i ert drömsamhälle så flytta gärna till era bröder i Nordkorea eller Kuba.

  Så var snäll och jämför inte de militanta samhällen som existerade för 100 eller fler år sen med hur vi har det idag. Jämförelsen är helt irrelevant.

 20. 20 Arne anka

  Kort kommentar (från en som bor i malmö och jobbar i köpenhamn, mao betalar för kalaset via skattsedeln). Ungdomarna har blivit erbjudna andra lokaler / deras egen ideella förening har varit i diskutioner om att köpa andra hus. Men de som nu var kvar i huset har sagt NEJ. Det skall vara just det HÄR huset. Detta handlar uppenbart inte om att ha et hus att vara i, utan om att slåss för slagsmålets egen skull. Behandla dem som de simpla brottlslingar de är!

  Och ni som nu reser till köpenhamn från sverige för att slåss. Bli inte förvånade om ni möter samma poliser som MFF’s hulliganer mötte. Ni befinner er på samma (låga nivå) som dessa bråkmakare förklädda till fotbollssupportrar.

 21. 21 Lena

  Vänstern (kummunisterna) lever ofta på argumentationstekniken att likt ”L” rabbla upp en massa fakta om andra extrema rörelsers blodiga händer och sedan dra en direkt parallell till dagens moderna politiska partier.

  För er som vill veta delar av sanningen bakom dagens (ja.. DAGENS) Vänsterparti och deras kopplingar så sent på 80 och 90-talen kan läsa på http://www.thesilentland.com

  Lars Werner (partiledare 1975-1993) hade täta och stödjande kontakter med kommunistregimerna.

  Så före ”L” vill besudla våra händer med blod från icke-aktuella regimer 100-år gamla kan han börja med att tvätta sitt eget färska(!) blod från händerna.

  http://www.thesilentland.com

 22. 22 Apan Bertil

  Anarkisterna är samma sorts slödder som brunskjortorna.

 23. Lena, jag gillar din still….. härligt at någon orkar tjafsa imot alla…

 24. 24 Kobolt

  L: Jag rapar gärna och ofta, det är bra för det kroppsliga systemet. Jag behöver ingen historielektion i fascismens eller socialismens grundidéer. Det jag skrev var en enkel betraktelse om de metoder och yttringar som vänstern respektive högern ger uttryck för. Det jag vänder mig emot är bristen på respekt för individen (en av liberalismens grundstenar) och individens egen kraft och skapande förmåga. Socialism och Fascism hyllar kollektivet och sätter kollektivets bästa i första rummet samt bestraffar oliktänkande och individer som går sin egen väg. Så har det varit länge och den svenska vänsterrörelsen har under decennier hyllat samhällsbyggen som t.ex Honeckers Östtyskland och Stalins Ryssland. Likaväl som högern och Nazisympatisörer i Sverige höll Tyskland under armarna. Var finns Liberalismens själ i dessa stater? I din replik får jag känslan av att Anarkism och Kommunism är den goda sidan och resten är ”dumma och dåliga”. Du får gärna ha den åsikten men jag delar den inte. Jag vidhåller att det inte spelar någon roll vad det är för färg på skjortan i nutidens ytterligheter.

 25. 25 Vidar

  Haha, att ni liberala frihetshemmare orkar spamma så vilt.

  Lite, lite historielära för de som fått för sig att Anarkister / Frihetliga socialister är lika med inskränkt frihet a la stalin välde, vilket Lena verkar tro (du Lena kanske skulle bli smickrad om jag jämförde dig med fascister för att du – kanske min fördom – är ny liberal?): Stalin med flera tog medvetet livet av anarkister / frihetliga socialister. Tog livet av dom just för att dom var anarkister / frihetliga socialister. Lika så Trotsky. Det var min mini lektion i historia.

  Någon påstod nått i stil med att vi inte ska hjämföra kamp nu med den som hölls för 100 år sen. Klart att arbetare har gjort framsteg, satt press på maktavare och lyckats driva igenom reformer, genom gatukamp, arbetsplatskamp och debatt. Men inte fan är det bra nog för att vara nöjd!

  Alldrig hört talas om osäkert anstälda? Aldrig hört talas om depression/utslitning p.g.a ens jobb i den kapitalistiska fabriken? Aldrig hört talas om utsugning av den tredie världen? (Ja ni vet det där pinsama… Att vi till och med kan hitta de förhållanden vi hade för 100 år sen i fabriker exempelvis svenska företag använder sig av. Fast det vet ju alla redan…). Aldrig hört talas om hemlösa? Aldrig hört talas om… Ja, fyll på själva.

  Slutligen en fackla: Liberaler är inte och har aldrig varit för allas frihet, utan enbart enskildas frihet från ansvar.

  Ingen är fri för än alla är fria

  /Vidar från ny anarkisterna ^^

 26. 26 Vidar

  Btw… Om någotn missat. Film; Ungdomshuset samanfattat (stuntals väldigt romatisk…):

 27. 27 Lena

  För er som tyckte Vidars fackeltåg om frihet var vackert…

  Läs gärna på om Vidars så kallade frihet: http://www.thesilentland.com

  förresten? Utbrändhet…
  Var är den som mest vanlig? Statliga vårdsektorn… Här har ju verkligen staten (årtidonden av vänsterinfulerat likatänkande) gjort susen…

  Om ingen får vara mer framgångsrik än någon annan, eller kämpa mer för sin egen framgång? Varför sätter vi oss inte alla ner och bara väntar på att bli försörjda av Vidar och hans kompisar? Antagligen för att vi just nu försörjer en majoritet av dem.
  Lätt att klaga när man är van att få det mesta serverat gratis….

 28. 28 Vidar

  Lena… Du har redan postat din länk, läs mitt inlägg igen, din länk handlar om något helt annat.

  ”förresten? Utbrändhet…
  Var är den som mest vanlig? Statliga vårdsektorn… Här har ju verkligen staten (årtidonden av vänsterinfulerat likatänkande) gjort susen…”

  Ja, sossarna har inte gjort så bra ifrån sig. Någon som har påstått det? Någon som säger sig stödja deras politik?

  ”Om ingen får vara mer framgångsrik än någon annan, eller kämpa mer för sin egen framgång? Varför sätter vi oss inte alla ner och bara väntar på att bli försörjda av Vidar och hans kompisar? Antagligen för att vi just nu försörjer en majoritet av dem.
  Lätt att klaga när man är van att få det mesta serverat gratis….”

  mm, här märker jag att du antingen inte vet ett skvatt om den ”vänstern” du så gärna hånar eller så är du bara här för att spy galla. Klart vi ska jobba… Eller tror du det är borgarna som har (också bokstavligen) byggt upp det välstånd vi ändå har? (nej det är ingen hyllning till sossarna utan den kamp som har lätt oss så här långt… Men som sakt inte fan kan vi vara nöjda)

  Nu ska jag iväg på demonstration!

 29. 29 Lena

  Förhoppningsvis tolkade läsarna här mitt inlägg på ett bättre sätt än vad du föredrog att göra.

  Hade vänstern styr hade vi haft det ännu värre än med sossarna.

  Grunden i mitt inlägg handlar om precis som jag skrev möjligheten till att själv kunna styra över sitt välmående (arbete, lön, fritid etc).
  Om alla ska vara lika, tjäna lika mycket, konusmera lika varor (läs: stort statligt ägande, planekonomi, hård beskattning) existerar inte det egna valet.
  Därmed existerar inte heller den egen individen.

  Jag är mån om min frihet.
  Tydligen många med mig, därför ser valresultaten i detta demokratiska land ut som det gör. Tiden då masspropaganda påverkade folken är (förhoppningsvis) förbi, ett intelligent fritt folk ser igenom era vridna budskap.
  Många unga har dock fortfarande svårt att stå emot. Det tillhör till viss del ungdomens blåögdhet. Men får de växa upp i en miljö där även korrekta alternativ finns att tillgå gentemot er propaganda så kommer även våra unga växa upp till en verklighetsuppfattning som är mer relevant.

 30. 30 Apan Bertil

  Anarkister, socialister och kommunister använder sina ideologier för att få utlopp för sin patologiska avundsjuka. Det de själva inte kan uppnå ska ingen annan heller ha. Därför förstör de andras egendom och liv.

 31. Bra skrivet Vidar, ibland börjar liberalerna spamma men det är bara att radera. Det är roligast så (de blir så arga).

  Jag skiter i vilken ideologi de som protesterar har för övrigt, jag skulle bra gärna också haft ett ungdomshus att ha spelningar i när jag var yngre.

 32. 32 merat

  ”Om alla ska vara lika, tjäna lika mycket, konusmera lika varor (läs: stort statligt ägande, planekonomi, hård beskattning) existerar inte det egna valet. Därmed existerar inte heller den egen individen.”

  Om du anser att frihet är att välja varor så vill jag hävda att du är extremt högerauktoritär med en pervers människosyn.

 33. Merat

  Vad är frihet då?

 34. 34 Vidar

  Tack Red Metal 🙂

  Rommedahl:
  Jag tar mig friheten (hihi) att delvis svara på det. Vissa (filosofers/sociologer) pratar om Negativ frihet och Positiv frihet. Jag älskar det sättet att beskriva frihet i och med att jag då självklart står mest för positiv frihet. Så passande!:

  Negativ frihet är när du har rätt att äga spec. fabriker, mark osv. Du bestämmer vad som görs med dom osv.

  Positiv frihet är när du får ta del av fabriker, mark osv. lika mycket som de andra (allemansrätt, nolltaxa osv).

  Skillnaden är alltås att det ena är individens rätt att ta något och hålla det för sig själv, där med också hålla undan det för andra om man så vill, dvs begränsa deras frihet. Det andra är friheten för alla att när de vill kunna ta del av vad det nu är (a la egendom är stöld).

  Självklart kan man inte bara ha det ena eller bara ha det andra, tycker jag vart fall. Vissa saker vill jag ha bara för mig själv, som mina kallingar. Det går om man vill översätta det här till… Ska vi säga anarkistiska/socialistiska sidan vs. ny liberala sidan. Då är ny liberala mest för negativ frihet medans anarkistiska/socialistiska sidan mest är för positiv frihet

  Som jag skrev tidigare:
  Liberaler är inte och har aldrig varit för allas frihet, utan enbart enskildas frihet från ansvar.

  *** Ingen är fri för än alla är fria ***

 35. 35 Lena

  Nu blev argumenten mot denna sidas anhängare så träffande att de måste radera mina inlägg..

  Men det var väntat, tyvärr…

 36. 36 Vidar

  Så länge jag har haft bloggen har jag bara raderat spam a la virus, förutom ditt senaste inlägg. Sluta posta inlägg med din favo länk vilken behandlar något som ingen här har påståts vilket du redan har fått svar på. Jag gick med på det första gången och även andra men tredje gången, ja då räknas det som spam.

 37. Kan borgarasen sluta gnälla på att deras trams blir raderat? Borgare är trams och bör bli behandlade som det.

  Merat:
  ”Om du anser att frihet är att välja varor så vill jag hävda att du är extremt högerauktoritär med en pervers människosyn.”

  Så jävla klockrent.

 38. Red Metal

  Jg undrar hur du kan bunta samman socialister och anarkister…
  Själv ser jag större likheter mellan anarkister och nyliberaler.

 39. En sak till. Tänk om dess ungdomar tog all den tid de lagt ner på att kasta sten, barikadera mm och jobbat. Tillsammans hade de haft pengar nog till både ett och två ungdomshus.

 40. 40 a.

  för att inte tala om vilket stort kapital de skulle hunnit alstra åt herrn de slet för.

 41. 41 Vidar

  Rommedahl:
  Nu blir det lite väl mycket idiologi förklaringar i den här tråden men oki, lite kort och lite hårddraget.

  Det är en väl odlad myt att anarkism och liberalism skulle vara så värst lika varandra. Som jag ser det grundar sig myten på att anarkister så väl som ny liberala andvänder frihet mäkta mycket, dock på helt olika sätt kolla mitt atm. senaste inlägg: Ungdomshuset och honör ordet Frihet. Där förklarar jag rätt så hyfsat den skillnaden. Sen kan det iofs också bero på att liberaler inte kan undgå att känna att dess frihet är befläckad medans en anarkists nästan är saligt ren.

  Eller med andra ord:
  ”Frihet under ansvar” = Anarkism (finns vissa förvirrade ny liberaler som enivsas med att andvända frasen. Det låter ju bra). Frihet är så viktigt enligt en anarkist att ens egna frihet är lika viktig som andras frihet: Att exploatera andra människor är inte ok.
  ”Frihet åt mig själv utan gränser” = Liberialism. Utan gränser är att om någon annan genom ditt handlande råkar illa så rimmar det inte illa med liberialismen, så länge individen haft en ”chans” (dvs. statens diktatur är – med all rätt! – fel men marknadens diktatur är det inget fel på, osv).

 42. Hur ser då anarkismen på det privata ägandet?
  I och med att man inte vill ha någon stat så finns det inget som reglerar ägandet och då äger man mer eller mindre det man kan kontrollera, antingen i grupp eller som individ.

 43. 43 Arne anka

  Kastar mig in i debatten igen. Angående dessa bråkmakare i köpenhamn. Skulle vilja sammanfatta med den gamla klyshan: Klipp er, ta bort skrotet i ansiktet och skaffa ett jobb! Att få jobb i köpenhamn är idag MYCKET lätt, bara man är hel och ren och ser ut som vanligt folk. Om man dessutom väljer (som jag) att pendla från malmö så räcker an helt ordinär dansk lön MYCKET långt, och du har kvar penag i fickan när räkningarna är betalda. Fast det är klart, det är ju roligare att röka på, klottra och kasta sten i sitt eget hus mitt i stan än att gå upp halv 7 varje morgon för att åka till jobbet. Aktivister, sluta göm er egen lätja bakom floskler och börja betala era räkningar själva! Då kanske ni till och med kn KÖPA ett eget hus till ERA barn om det nu är så viktigt…

 44. 44 David

  Jag tycker DN:s text är talande:

  Ungdomshusets historia började 1982 då ungdomarna fick ta över. Huset förföll och vandaliserades och drabbades av en omfattande brand 1996. År 2000 beslöt kommunen att sälja huset.

  Ungdomarna hängde ut en banderoll med en ironisk text: ”Till salu, inklusive 500 våldsälskande psykopater från helvetet”.
  Hade de inte skrivit det där sista ordet ”helvete” hade historien kunnat få ett helt annat förlopp. Ruth Evensen driver den frireligösa kyrkan Fadershuset. När hon såg banderollen bestämde hon sig för att köpa huset.

  – Vi kan inte ha något från helvetet på NØrrebro, det har Gud sagt till mig.

  Hon köpte huset för två miljoner kronor 2001. När slutstriden om huset närmade sig bildades en stiftelse för att ungdomarna skulle få behålla det. Förra året erbjöd stiftelsen 14 miljoner kronor för huset.

  Ruth Evensen sade blankt nej.

 45. Jag vill ha ett roligt liv. Men tyvärr är jag tvungen att vara klippt och gå till jobbet på mogonen.

 46. En sak har i alla fall många av er gemensamt: ni skriver och stavar illa.

 47. Rättelse: En sak har i alla fall många av er gemensam: ni skriver och stavar illa.
  Någon som märker skillnaden? 😉


 1. 1 Ungdomshuset och honör ordet Frihet « Samhällsfeber
 2. 2 Bokutmaning och lite youtube « Red Metal

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: