I konflikt mot strukturellt våld

28Feb07

revolutionarminendaherde.jpg

Fick lite insperation att ha läst det här och av dom här nyheterna:

Yelah Teknikföretagens styrelse fick 83 procent i löneförhöjning: Mellan 2003 och 2005 höjdes lönerna i Teknikföretagens styrelse med i genomsnitt 83 procent, motsvarande 124 000 kronor i månaden. Samtidigt trycker Teknikföretagen på för så kallade öppningsklausuler i avtalsrörelsen. Öppningsklausuler innebär bland annat möjlighet att lokalt sänka löner och öka arbetstiden, skriver Dagens Arbete.

Arbetaren Fler bryr sig om klimatet: Den senaste tidens klimatdebatt och kraftigt höjda energipriser gör svenska konsumenter energieffektiva – allt fler köper lågenergilampor och miljöbilar. – Men det är inte hållbart i längden att lägga ansvaret för klimatet på konsumenterna, säger forskaren Christer Sanne.

Ibland brukar lärare prata om att för att lära sig något så måste man komma över tröskeln. Den kan vara riktigt hög och jobbig och det på andra sidan kan du ofta inte alls förstå dig på. Här har jag en tröskel jag gärna ser att fler kommer över.

Det handlar om att i större grad tillåta sig själv att göra något åt ett problem utanför sig själv, att inte skylla på lagar som hindrar en. Det kan gälla allt från miljön (klimathotet) till arbetet (arbetsplatskamp). Det går att skriva hur mycket som helst om det här men jag ska hålla mig rätt kort.

Satt i en diskussion med några liberaler och en härlig blandning av odefinierat folk. Vi diskuterade miljö, kollektivtrafik, arbetsplatskamp och säkert något jag har glömt. Varje gång vi kom in på något ämne tenderade alla till att försöka lägga över ansvaret på individen och bara individen. Miljön skulle främst lösas via individens ändringar i vargdagen. Självklart skulle företag och stater också hjälpa till men det viktiga och det som borde läggas kraft och tid på var individens ansvar för hur den själv konsumerar osv. Likadant var det med kollektivtrafiken och arbetsplatskampen: Vi som individer skulle göra så gott vi kan för oss själva (och rätta oss efter lagen). Exempel: Vi kan gnälla på att det inte finns några hållbara argument emot nolltaxa men att ta lagen i egna händer genom att organisera oss och kollektivt skita i att betala, avigiftstrejka, är fel. På jobbet är det upp till var och en hur ens situation ser ut. I och för sig tyckte några att man ska agera med fördömanden och ha ”blockader” (dvs flygbladsutdelningar utanför företaget som är satt i ”blockad”) och strejker vid extremfall, men inte mycket mer än så.

Jag höll inte alls med.

Gå i konflikt när vi ser någon form av klassförtryck dvs strukturellt obefogat våld borde vara självklart. Att vi har demokrati är inte argument nog att inte agera. Visst har vi ett system där vi får chansen att ge bort vår makt 2.5 gånger per årtionde men stora delar av den ekonomiska makten får vi aldrig, som kollektiv och berörda, äns en chans att påverka. Även om ekonomin skulle vara demokratiserad kan vi inte tillåta strukturellt obefogat våld oavsett om det är en majoritet eller en minoritet vars frihet utan en vettig anledning är begränsad. Att några via aktier påstår sig inte bara kunna äga verktygen vi producerar varor med utan också ta ut en enorm profit och därmed kunna köpa än mer verktyg och tjäna än mer är absurt, lika absurt som att banker, företag och privatpersoner kan ta ut stora vinster på folks bostäder och lokaler (direkt eller via lån).

Det vill säga att som individ eller kollektiv mot stat och företag (och mot lagboken när så krävs) är det helt i sin ordning att göra motstånd, att skapa konflikt, att som proffspolitiker och kapitalägare (kapitalister) gång på gång (generaliserat) gör: Agera med kraft, sno åt sig det vi producerar. Skillnaden är att vi slår upp, dom slår ner.

Kärlek och styrka, solidaritet och konflikt!

———————————————
Dagens Planka.nu: Om du gillade enhetstaxa kommer du att älska nolltaxa!
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Annonser


No Responses Yet to “I konflikt mot strukturellt våld”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: