Jora, dagis är bra

27Feb07

barnmedballong.jpg

SvD ”Dagis skadar barnen”: Var tredje svenskt barn är psykiskt stört. Anledningen är att de går på dagis. Det hävdade den tyske sociologen Gabriela Kuby under en debatt om tysk familjepolitik i ett av landets populäraste debattprogram. Debatten har föranletts av förslaget från Tysklands familjeminister Ursula von der Leyen, om att utöka antalet dagisplatser från 250 000 till 750 000. Motståndarna till förslaget använder de svenska dagisen som skräckexempel och talar om ”socialistisk barnförvaring”. De hävdar att vart tredje svenskt barn är psykiskt stört på grund av sin dagisvistelse [Mer].

Senare i artikeln ger skolverket svar på tal:

Den tyska kritiken avvisas också av svenska Skolverket, som säger att uppgifterna är både orimliga och felaktiga. – Däremot finns det studier som visar att barn som gått i förskolan klarar sig bättre än andra socialt och i skolan, säger Ulla Nordenstam, undervisningsråd på Skolverket till Metro. Hon påpekar också att förskolan ligger i topp som den samhällsfunktion svenskarna har störst förtroende för.

Shit vilken knasig analys. Ja, barn skadas av dagis, ibland. Men inte fan kan jag tänka mig att om barnet stannar hemma så mår barnet generellt bättre. Som bekant så är det kvinnan i de allra flesta fall som stannar hemma med barnet vilket gör rätten till dagis till en jämställdhetsfråga. Klart ett jämställt hem och samhälle är bättre än ett ojämställt hem och samhälle för barnen när dom är små som när dom blir äldre.

Problemet med att barn mår dåligt på dagis är snarare beroende av hur lärarna är mot barnen, hur dom har det hemma och självklart också om dom trivs med de andra barnen.

De dagis och skolor jag har jobbat på har lärarna agerat helt olika. Vissa har känts som en förvaringsplats där lärarna verkar ha sätt sin uppgift i att uppfostra barnen genom att skälla på dom, ofta riktigt bittra kvinnor och män. På andra har det funnits en helt otrolig glöd hos lärarna. Oftast har det varit någonstans mitt i mellan och oftast har barn själva fått lära sig hantera konflikter och visa solidaritet. Tyvärr blir det oftast knas när barnen börjar skolan och konkurrensen kommer smygande, fast det är något helt annat. Mer lärare på dagis är vad som behövs, inte mindre dagis.

———————————————
Tips från konfliktbloggar: Att slåss för en syster som är till salu är att slåss mot den värld som satte priset på hennes kropp -/- Hur var det med det där osynliga partiet? -/- Nina Björk, liberalismen och klimathotet -/- Tickande bomber, trasiga knäskålar
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Annonser


4 Responses to “Jora, dagis är bra”

 1. Njasså, Det intressanta är att de har insett att dagis är socialistdagis. Annars är det klart som korvspad att det inte är realistiskt med något annat än dagis från säg si så där 2,5 års ålder av ovan nämnda jämnställdhetsskäl.

  Det som är tråkigt med sossarna politik (hoppas på en klar förbättring) är att det inte finns något alternativ när de är små.

 2. Gabriela Kuby verkar vara en intressant personlighet. Min kära hustru arbetar på dagis. Jag tror att barnen som går på dagiset mår betydligt bättre än de som inte får gå där.
  Och håller med dig – viktigt att det finns utbildade pedagogre på dagiset !

  Bra inlägg !!!! 🙂

 3. 3 Syrran

  Åh, jag håller verkligen med!

  Har inte jobbat på dagis, men på fritids, och det var lite av en chock i jämförelse med min egen fina dagis/fritidstid på 80-talet. Fyra vuxna för att ta hand om 80 barn, förvaring snarare än en social arena för utveckling…

  Det behövs absolut mer pengar, mer personal, mer medvetenhet om maktstrukturer…

  Men att stänga in barn i kärnfamiljscellen utan att de får träffa andra människor tycker jag närmast är ett övergrepp. Jag är sjukt trött på doxan att föräldrar äger sina barn och alltid vet vad som är bäst för dem.. Barnen äger sig själva och sedan måste olika aktörer balanseras mot varandra för att tillvarata deras intressen.

  /Syrran

 4. 4 Ron

  Att barn i kärnfamiljer inte skulle få träffa andra människor är en direkt lögn.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: