Nyhetstips för samhällsnördar

26Feb07

apalasertidning.jpg

Slänger upp lite av de nyheter jag råkat sparat på den senaste veckan men inte berört här på bloggen. Se det som en extremt ofullständig (ev. meningslös) nyhetssammanfattning, den länkar ju bara…:

* Yelah FN: Få anständiga jobb i växande tjänstesektor:

FN:s kommission för social utveckling konstaterar en stor andel av jobben i den växande tjänstesektorn inte är anständiga. Anställningsformerna är osäkra och arbetslagar ger de anställda för svagt skydd.

* SvD För få utbildade inom äldrevården:

Fyra av tio som arbetar inom äldreomsorgen saknar en grundläggande utbildning. Trots satsningar har ingenting hänt på fem år. Socialstyrelsen kräver nu att bara yrkesutbildade ska få anställning och att hela utbildningssystemet ses över.

* Yelah USA planerar bomba sönder Irans militära infrastruktur:

Bush-regimen vill inte bara slå ut Irans kärnkraftsanläggningar med ”bunker-buster”-bomber, utan planerar även bombanfall mot större delen av Irans militära infrastruktur.

* Arbetaren Vann mot arbetsgivaren och sitt eget fack:

När butiksarbetaren Agneta blev sjuk sade arbetsgivaren Coop upp henne på lösa grunder. Men när hon bad facket om hjälp fick hon nej. Facket var bakbundet av ett avtal om ”samförstånd” mellan LO och Coop. Nu har Agneta själv drivit fallet och fått rätt – i en rättegång där två ombudsmän från Handels vittnade mot henne.

* Arbetaren Strejkvåg i Egypten:

Över 35 000 egyptiska arbetare har deltagit i olika strejker under de senaste veckorna, skriver San Fransisco Chronicle i sin nätupplaga. Det är framför allt anställda vid olika cement-, kyckling-, och textilfabriker som strejkar, men även tågförare, gruvarbetare och kravallpoliser har lagt ner arbetet och protesterat mot usla arbetsvillkor.

* Mokraft Ungdomshuset – Politikerna nekar en fredlig lösning:

– Varje gång det kommer ett nytt förslag, så förkastar Socialdemokraterna det utan att ens titta ordentligt närmare på det. De måste börja ta det här seriöst och vara konstruktiva i strävan att hitta en lösning. Vad är det annars för poäng att ens ha möten med dem, säger Ungdomshusets representanter.

* Yelah Grekland: Stora gatuprotester mot utbildningsreform:

I torsdags demonstrerade omkring 25 000 personer i Greklands huvudstad Aten. Demonstranterna protesterade mot ett förslag till lagförändring som omfattar landets högskolor [tidigare om protesterna].

* Yelah Regeringen överväger att privatisera vägar och järnvägar:

Infrastrukturminister Åsa Torstensson (c) överväger att privatisera delar av väg- och järnvägsnätet. Skanska och andra företag kan få möjlighet att investera i byggandet för att sedan få ta ut avgifter av användarna [även i DN].

* SvD Regeringen begränsar inte avlyssning:

Turerna kring det omstridda lagförslaget om avlyssning av teletrafik som går via kablar fortsätter.

* DN Klart för Norra länken:

Regeringsrätten ger klartecken för bygget av Norra länken. Om drygt åtta år ska en fem kilometer lång motorvägstunnel för nio miljarder stå klar.

———————————————
Dagens Planka.nu: Vi fortsätter stödja papperslösa
Andra bloggar om: , ,

Annonser


No Responses Yet to “Nyhetstips för samhällsnördar”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: