Invandring, Islam, demokrati och låg lön

25Feb07

arbetare.jpg

SvD När dörrarna har stängts hörs ett hårdare budskap: Utåt vill sverigedemokraterna vara ett parti som står för en ansvarsfull invandringspolitik. Men när dörrarna stängs och mediernas strålkastare släckts är budskapet ett annat. I tre månader var SvD:s reporter Olof Jönsson medlem i-sverigedemokraterna. På ett möte i Sundsvall mötte han partiets rätta ansikte.

SvD Irakisk författare strider för kvinnorna: Fyra unga irakiska kvinnor hotas av avrättning inom kort. En är mamma till en ettårig flicka som fötts i fängelset. ”I Irak under amerikansk ockupation blir kvinnorna dubbelt lidande”, säger författarinnan Haifa Zangana.

Eftersom artiklarna ovan inte tar upp något annat än en rätt så ensidig bild av muslimer och många kommer till den här bloggen genom dom så länkar jag till min gamla artikel om Islam och demokrati: Intern polishumor och demokratisökande muslimer.

Där står inget om invandring och dess kostnader men om det kan ni läsa här: Invandrarna kostar 30 mdr inte 267.

Utöver det dom skriver i länken om vad invandringen kostar och ger tillbaks kan en del läggas till även om vi fortsätter att bara tänka ekonomiskt (dvs. skiter i att tänka solidariskt; solidaritet i sig väger så klart upp all eventuell ekonomisk förlust!). Vi kan lägga till att folk som har invandrat ofta jobbar med de arbeten få vill ha. Exempel: Städning och arbete i småbutiker/restauranger, båda med en låg lön. Ekonomiskt är det ”bra” att invandrare tar de jobben då det annars skulle bli än svårare för arbetsgivarna att hålla ner lönerna (än så länge!). Det vill säga: Invandrade svenskar och papperslösa svenskar tar en massa skitjobb som annars skulle kosta mäkta mer att få gjort. Med skitjobb menar jag ett jobb med låg lön och att du egentligen inte gillar det men inte har en rimlig chans att få något annat pga. din ställning i samhället.

Det ovan kan ses som något bra, om man är nyliberal. Jag ser det som fruktansvärt osolidariskt. Min poängen med att skriva om det är att ingen ska glömma att vi dagligen utnyttjar den här sortens arbetskraftsinvandringen. Det är inte den invandrade som ska skämmas utan främst vårt lands kapitalister, politiker och fackpampar som gör allt för lite för att gör något åt problemet. I och för sig har några fackpampar och dess fackförbund börjat jobba för att lägsta lönen ska höjas, några men inte alla. Kampen står inte mellan invandrad och infödd, kampen står mellan borgare och arbetare oavsett landgränser.

Uppdatering På tal om arbetskraftsinvandring: I artikeln säger migrationsminster Tobias Billström: ”Medborgare utanför EU bör ges möjligheter att komma hit som arbetskraftsinvandrare. Det är en form av bistånd eftersom arbete utomlands är ett effektivt sätt för många fattiga att förbättra sin livssituation”. Visst låter det bra men kalla det inte bistånd att folk som kommer från andra länder tar dåligt betalda jobb som få vill ha. Erkänn istället att företagarna får tillgång till billig arbetskraft. Om det här genomförs blir det än viktigare att facket både får behålla de möjligheter de har till stridsåtgärder men också i större grad börjar använda dom. Lönedumpning är inte något facket bör gå med på oavsett vilket land arbetaren kommer ifrån.

———————————————
Dagens Planka.nu: Hur klassamhället sänker levnadslängden.
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser


11 Responses to “Invandring, Islam, demokrati och låg lön”

 1. ups… fan, sorry alla. Glömde tillåta kommentarer. Jag som älskar nyliberala söndags kommentarer. 😦

 2. Hej, jag aer nyliberal.

  Du vet vad jag taenker saega: Saa det aer baettre att de tjaenar en tiondel (elle ingenting) ave en sensk medellön utan att ditt land har naagot med det att gşöra aen att de tjaenar drygt haelften och detta grova utnyttjande (?) raakar ske i din naerhet?

  Jag ser bara vaald i dina ord. Och du ser saekert vaald i mina. Det aer maerkligt detta med omvaenda perspektiv.

  Aer det synd om mig förresten, som tjaenar en fjaerdedel av en svensk genomsnittslön i utlandet. (Svar: nej, eftersom jag har valt det. Till skillnad ifraan…?)

 3. Hej Sven. Och nu råkade jag uppdatera artikeln samtidigt som du skrev kommentaren. Tror att i vart fall mitt svar till dig finns att finna där.

  Tar och skriver lite till ändå… Det handlar inte om det är synd om dig som person eller ej, det handlar om att alla ska ha rätt till en vettig lön och inte, genom att konkurrera om jobben, sänka sig till en lägre lön för att på så sätt få arbetet. Fackets uppgift här är helt enkelt att agera mot lönedumpning dvs. den som gör jobbet ska få lika bra betalt oavsett vilket land arbetaren kommer ifrån. Och samtidigt är det lika illa (men ja förståeligt om du är i en svår situation) oavsett vilket land du kommer ifrån om du försöker konkurrera om jobb genom att bara begära 1/4 i lön av vad som är “normalt”.

 4. Det var SvD som publicerade att invandringen kostar sverige 300miljarder redan 21 Augusti 2002! Och inte Sverigedemokraterna!
  Källa:
  http://www.svd.se/dynamiskt/brannpunkt/did_2577372.asp

  ”Rapporten föreläsaren hänvisar till när han hävdar att invandringen kostar Sverige 300 miljarder kronor, är för övrigt en undersökning av universitetslektor Lars Jansson, och alltså inte Jan Ekberg. Detta var faktiskt föreläsaren tydlig med, men reportern ”råkade” nog blanda ihop det med föreläsarens jämförelse med just Jan Ekberg.”

  En ren lögn från SvD alltså!

 5. Jorma Lindgren:
  Hee? Det du skriver förändrar ingenting.

  Din länk är en debatt artikel i SvD. Om du läse länken jag ovan har i texten så ser du också att den fick ett svar (det är svaret jag länkade till).

  Så för det första:
  Nej det var inte SvD som påstog något (hur mycket jag än ogillar dom)

  För det andra:
  Dom pupliserade också ett svar.

 6. skrev inte att SvD ”påstod” något, utan jag skrev att det var dom som publicerade dessa uppgifter för 5 år sedan som dom nu vill lägga på Sd. Dessutom så hänvisar dom till fel källa i Jan Ekberg när det var i själva verket Lars Jansson som användes i Sundsvall som källa. Detta gjordes medvetet och framkommer klart och tydligt på SD-kuriren. Du får tycka vad du vill om Sd precis som alla andra, men när media börjar använda sej utav maktfaktor som är större än Riksdagen och folkets ord så är något fel!

 7. Ok.. Kan inte tolka ditt inlägg som annat än att du påstog det. Bra att du utvecklade dig lite. Media agerar efter sitt intresse det vet alla från lekman till journalist.

  Fast det festliga här är att SD har andvänt en idiot som källa (iofs inte så kostigt…) som dom baserar sin idioti på. Det kan dom inte skylla på SvD.

 8. ”har använt en idiot” ???? nu är det hög nivå på argumenten.

  ta denna då

  http://www.svd.se/dynamiskt/Brannpunkt/did_2577372.asp

 9. haha, jovars men en idiot är en idiot, tycker att det räcker att läsa svaret på hans debattartikell för att förstå det.

 10. 10 Johan

  Du jorma, det verkar som du har fått ett budskap inpräntat i hjärnan på dig som du utan samvetskval eller eftertanke sprider till alla som har något att säga om sd, anledningen till att jag tror att du har läst dig till detta och inte tänkt till sjläv är att jag har hittat andra kommentarer i andra bloggar som rör andra saker men som har andra poänger där du skriver exakt samma sak vilket för övrigt är irrelevant som i min väns blog här under

  http://www.thepromqueen.net/2007/02/skjutjrnsjournalistik.htm


 1. 1 Dagens Konflikt » Papperslösa ställer krav - Bra för arbetarklassen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: