Den moderna tidens guldgruva

24Feb07

worldofwarcraft.jpg

I Kina finns det rum fyllda med ungdomar som sitter vid datorn för att tjäna virtuellt guld: The real price of virtual gold (en till dokumentär).

Österut: Tänk dig att arbeta mer än tolv timmar om dagen med att hugga guld i en digital, fiktiv gruva för att rika människor på andra sidan jordklotet skall slippa ödsla sin dyrbara tid. Det får nog en och annan att ifrågasatta den positivistiska synen på tekniska ”framsteg” och dess förmaga att förändra och förbättra den mänskliga tillvaron. Jaja, förra gången jag var på samma internetcafe för drygt ett år sedan pratade personalen inte engelska, det gör de nu. Jag antar att det är ett ”framsteg” även om deras löner antagligen ligger kvar på en fortsatt låg, stabil och ”harmonisk” nivå.

Dokumentären berättar också hur osäkert jobb guldgrävarna har, hur osäkert anställda guldgrävarna är. World Of Warcraft letar och stänger ner konton som samlar och säljer virtuelt guld mot verkliga pengar. Sådana massborttagning av konton har lätt till att guldfarmar lagts ner och arbetarna fått sparken. Kanske gör dokumentären att en del får det lättare att förstå hur förjävligt arbetare där som här med osäkra anställningar har det. Tänker bland annat på fabriker som stänger igen för att billigare arbetskraft har hittats i ett annat land; kollektiv som aldrig vet hur länge dom får behålla sitt jobb. Alternativt individer som aldrig får ett jobb dom vet att dom kommer ha kvar tills de själva eventuellt väljer att sluta; individer som ständigt behöver oroa sig för sin och den eventuella familjens ekonomi.

Två bra sidor om du är intresserad av bla. Kina:
* China Labour Bulletin
* Radio Free Asia

———————————————
Hittat på Österut
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Annonser


No Responses Yet to “Den moderna tidens guldgruva”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: