Nu organiserar vi oss – Osäkrade Studenter

23Feb07

osakradestudenter.jpg

Vad sägs om lite olydnad på Stockholms Universitet? Nu är den i vart fall där! Här postar jag en introduktionstext från Osädrade Studenters hemsida:

Osäkrade Studenter Tröttnat på misären i studentens miljö?: Tröttnat på misären i studentens miljö? Stressar du för att få tiden att räcka till universitetsstudier och extraarbete, plånboken att räcka till både hyra och kurslitteratur? Är det inte dags för oss studenter att backa upp varandra – både på och utanför universitetet?

Det är svårt att klara sig bara på CSN. De flesta av oss tvingas jobba extra, vi befinner oss på osäkra anställningar där vi jobbar för usla löner. Osäkra jobb gör hela vår tillvaro osäker. För några av oss är studierna ett sätt att överleva, att få CSN ett tag istället för att gå arbetslösa. Så länge vi studerar kan vi få en studentbostad.

Vi bor i skilda förorter – långt från varandra. Vi jobbar på olika ställer, blir inte långvariga på samma jobb och hinner där knappt lära känna varandra. Men på universitetet, i de sunkiga korridorerna möts vi varje dag. Det är en fast punkt där vi träffas, en punkt vi kan samla oss ifrån och börja stödja varandra. På universitetet är vi många. Våra privata livssituationer, som verkar isolerade och ensamma, delar vi där med många andra.

Osäkrade studenter är en kampanj för att belysa vårt liv i gränslandet mellan tentahetsen och prekära timanställningar. Det är ett initiativ för att skapa ett kontaktnät mellan osäkrade studenter och osäkra anställda. Organiserar vi oss utifrån vår egen situation som studenter med osäkra jobb, har vi en utgångspunkt att nå andra osäkra anställda och börja knyta kontakter med de arbetare som facken idag inte når. Universitetet är inte en separat sfär, utan den fyller en funktion i samhället. Både som institution och som arbetskraftsresurs. Vi aktiverar oss utifrån studentens förhållande till produktionen och arbetsmarknaden.

Tillsammans kan vi göra många saker för att förbättra vår situation. Vi kan som kollektiv backa upp varandra i våra isolerade vardagar, hjälpa varandra som studentkollektiv utifrån vid konflikter med chefen på våra tillfälliga jobb, vi kan vägra gå med på att studenter ska användas för en lönedumpande funktion på arbetsmarknaden. Vi kan kräva att CSN ska gå att leva på, att vi har rätt till heltidsstudier, utan att behöva ta extraknäck för att klara kurserna och livet. Vi kan minska våra utgifter genom att dela med sig av kurslitteratur, kopiera tillsammans eller scanna böckerna.

Därför organiserar vi oss, för tillsammans är vi inte längre osäkra utan blir osäkrade studenter.

———————————————
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Annonser


2 Responses to “Nu organiserar vi oss – Osäkrade Studenter”

  1. Jag tror att det är en härlig ide. Visst är många studenter trötta på att vara tvungna att studera och jobba samtidigt. Håller tummarna för er!

  2. 2 Chris Lilja

    Jag är visserligen 42 år men situationen var liknande redan då jag var student i Lund och Gbg, 1988-93. När jag tog examen hade vi bankkrisen i Sverige, nu en internationell depression. Många av oss som kom ut under den förra krisen har suttit fast i ett socialt och ekonomiskt vakuum; vi hade inte kommit någonstans innan ett nytt bakslag drabbade oss, och er yngre. Som ni vet, satt och alltjämt sitter, fyrtiotalisterna i orubbat bo på sina fasta tjänster. Vi skulle bli en kraft att räkna med om vi kunde agera samfällt och metodisk över generationsgränserna.

    Vänligast,

    Chris Lilja
    humanist i Skövde


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: