Hej då a-kassan

20Feb07

rorinteakassan.jpg

Aftonbladet Tiotusentals flyr a-kassan: Flykten från a-kassorna har börjat. Under januari begärde drygt 48 000 medlemmar utträde – närmare tre gånger så många jämfört med förra året. – Det kommer att bli många fler, säger Sture Nordh, ordförande i TCO. [även i: SvD].

Sjukt att högern har tagit pengar som redan är finansierad från arbetarnas löner. Mer om det kan ni läsa i länken nedan.

Aftonbladet Upprop för strejk: En del har missförstått vad a-kassan är för något och tror att det handlar om välgörenhet där skattebetalarna försörjer de som saknar arbete.
Arbetslöshetsförsäkringen är ett självfinansierat system dit varje löntagare avstår lön till försörjning vid arbetslöshet. Arbetsgivaravgiften till a-kassan är 4,45 procent av din lön.
För varje 10?000 kronor du tjänat i lön har du samtidigt avstått 445 kronor till försäkringen. Systemet skapades genom en överenskommelse där arbetarna avstod vissa lönehöjningar i tidigare avtalsrörelser.

Det regeringen nu vill göra är att gå in och ta flera miljarder ur en försäkring vi alla betalat in till, för att ha råd att sänka skatten för det fåtal som har förmögenhet. Regeringen hävdar att de ”ökar självfinansieringen”, men i själva verket är systemet redan självfinansierat. Förslaget syftar till att vi ska finansiera välgörenhet åt de rika.

Våra pensionsförsäkringar självfinansieras på samma sätt som a-kassan. Om regeringen tillåts ta av vår a-kassa denna gång kan de lika gärna ta från pensionen nästa gång. Att otillbörligen ta andras pengar brukar kallas för stöld.

Uppdatering På tal om högern:

DN Förmögenhetsskatten på väg halveras: Regeringens utlovade förslag om halverad förmögenhetsskatt och avskaffad Lex Uggla är klara och skickas nu ut på remiss. Den borgerliga alliansen var redan 2005 överens om att sänka förmögenhetsskatten från 1,5 till 0,75 procent. Sänkningen ska gälla alla tillgångar utom fastigheter och bostadsrätter. Alliansen har också lovat att helt avskaffa förmögenhetsskatten under mandatperioden.

Eller en mer passande rubrik: E24.se Halverad skatt gör rika rikare.

Tidigare från Arbetaren om avhoppen och SAC:s a-kassa:
* Tusentals lämnar a-kassan
Annat runt facket idag:
* Connex-tvisten upp i Arbetsdomstolen
Missa inte:
* Äntligen en riktig blockad!

———————————————
Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Annonser


13 Responses to “Hej då a-kassan”

 1. 1 TT

  Förstår ej detta
  >>
  Framför allt känns det rätt självklart att a-kassorna kommer få färre att ansluta sig.

 2. Så sant så. Helt oförståligt så nu är det ändrat. Tack.

 3. 3 Jonas

  Vissa a-kassar är självfinansierade, som exempelvis AEA, men i de flesta fall är de inte det. Det du påstår sker idag, att staten tar pengar ur a-kassan till annan verksamhet, underkändes av domstol och genomfördes aldrig. De a-kassor som självfinansieras med lägre avgift än standard får sätta detta belopp.

  Med andra ord bygger hela ditt inlägg på felaktigheter. Givetvis borde alla a-kassor vara självfinansierade, men om en sådan reform skulle genomföras så skulle de flesta a-kassor få höja sin avgift ytterligare.

  Står du fortfarande för din åsikt om självfinansiering?

 4. Jonas:
  Nu kanske du har rätt, jag är ingen expert utan lutar mig mot artiklar som den jag länkade till. Jag kan ha missat något.

  Men jag undrar om du och artikeln pratar om samma sak. Som du kan läsa i debatt artikeln så påstår dom (dom är i det här sammanhangen några jag litar på) följande:

  ”Arbetslöshetsförsäkringen är ett självfinansierat system dit varje löntagare avstår lön till försörjning vid arbetslöshet. Arbetsgivaravgiften till a-kassan är 4,45 procent av din lön.
  För varje 10?000 kronor du tjänat i lön har du samtidigt avstått 445 kronor till försäkringen. Systemet skapades genom en överenskommelse där arbetarna avstod vissa lönehöjningar i tidigare avtalsrörelser.”

  Dvs (min tolking efter att ha läst mig till och pratat med folk i SAC):

  Systemet är finansierat genom att arbetarna vid tidigare löneförhandling istället för att höja sin lön lät den gå till en solidaritetskassa, dvs. arbetsgivaravgiften höjdes. Allt för att arbetare när dom blir arbetslösa ska ha något att leva på. = a-kassan.

  ”Det du påstår sker idag, att staten tar pengar ur a-kassan till annan verksamhet, underkändes av domstol och genomfördes aldrig. De a-kassor som självfinansieras med lägre avgift än standard får sätta detta belopp.”

  Du får gärna länka till någon sida som förklarar det du skrev ovan.

 5. Nu kanske jag bara är trött men vad har det där som stog i artikeln att göra med att regeringen nallar av de pengar från arbetsgivaravgiften (som egentligen är en form av löneföhöjning till arbetarna, dvs. en arbetslöshetsförsäkring)?.

  ”Ingen a-kassa ska betala in mer till försäkringen än den betalar ut till sina arbetslösa medlemmar.”

  Det där handlar ju bara om pengar som a-kassan får in av sina medlemmar inte det staten finnansierar (via arbetsgivaravgiften).

  Eller?

 6. ”Det där handlar ju bara om pengar som a-kassan får in av sina medlemmar inte det staten finnansierar (via arbetsgivaravgiften).”

  Det är det som är självfinansiering. Att ta från arbetsgivaravgiften är skattefinansiering eftersom även den som inte är med i a-kassan får betala.

  Precis som kyrkan bör a-kassan skiljas helt från staten. Då behöver ingen klaga på att det är fel på ersättningsnivåer och avgifter, det får varje a-kassa bestämma helt själv. Vill man ha 100% ersättning utan karensdag så går det bra.

 7. ”Det är det som är självfinansiering. Att ta från arbetsgivaravgiften är skattefinansiering eftersom även den som inte är med i a-kassan får betala.”

  Fast då får du nog läsa om allt igen Jonas. Arbetarna har tidigare avstått från löneförhöjning för egen del utan kom överens med arbetsgivarna (vad jag har läst mig till) att de pengarna ska gå till en arbetslöshets kassa = a-kassorna. En avgift som togs ut via arbetsgivaravgiten (dvs den hjödes istället för arbetarlönerna, allt för att man ska ha lite trygghet om man blir arbetslös).

  Så: Att ta av den är stöld, likväl som om man skulle sno av pansionspengarna (som det står i debattartikeln) i och med att dom också redan är finnansierade.

 8. 9 Framtidsmannen™

  Hur hamnade jag här?

  Apropå a-kassefinansiering kan jag korrigera Er på den punkten att idag är dessa generellt finansierade med vanliga skattemedel upp till mer än 95% !! Sålunda konsumerar Ni någon fattig gammal änkas fastighetsskatt där på kaféet om Ni har för vana att leva på a-kassa (och om Ni sitter på kafé´ och ”försöker” förändra världen)!

  Ni har fått de äran av att blivit korrigerad av Framtidsmannen™!

  Framtidsmannen™ H.A.R.®

 9. 10 Jonas

  ”Arbetarna har tidigare avstått från löneförhöjning för egen del utan kom överens med arbetsgivarna (vad jag har läst mig till) att de pengarna ska gå till en arbetslöshets kassa = a-kassorna. En avgift som togs ut via arbetsgivaravgiten (dvs den hjödes istället för arbetarlönerna, allt för att man ska ha lite trygghet om man blir arbetslös).”

  Du får nog läsa om igen Vidar.

  Till att börja med är inte ”arbetsgivarna” någon enhet man kan sluta avtal med. För det andra så skulle de även om ”de” kunde sluta avtal inte kunna sluta ett avtal som innebär höjd skatt och vad denna höjda skatt ska användas till. Sånt kan bara riksdagen besluta om (landstings- och kommunfullmäktige för sina respektive skatter).

  Sedan undrar jag vad det är du påståtts har stulits? Skatter höjs och sänks hela tiden och samma sak gäller vad de används tilll. Nu har ju skatten sänkts samtidigt som avgiften till a-kassan höjts så om man anser att det fanns ett sådant avtal (med vem?) så kan man ju låtsas att det är just den skatten som användes till a-kassan som togs bort. Men det funkar inte på det sättet.

  Dessutom så måste även de som inte är med i a-kassan betala för denna imaginära specialskatt (överenskommen bakom riksdagens rygg med ”arbetsgivarna”) direkt till a-kassan. Det gör att det hur som helst inte kunnat vara självfinansiering. Om nu avtalet kunnat existera.

 10. Som sagt så är jag inte expert, men det betyder inte att du ska köra med fula tricks Jonas.

  Oavsett om du tycker att man bör eller inte bör säga ”arbetsgivarna” när man beskriver det som jag beskrev ovan så är det något åtminstone folk från fackligt håll och i media gör lite då och då. Exempel:
  http://www.lo.se/home/lo/home.nsf/unidView/A3872B8EE7F7C3DFC12571EE00436784

  Jag har inget som helst intresse att diskutera om det är rätt eller ej, det får du ta med någon annan.

  Och hur det gick till vet jag som sagt inte. Du får väll ta och ringa eller maila SAC och fråga?

  Svar från mig på dina övriga påståenden och frågor ovan skulle vara spekulationer från mig men alla med lite fantasi kan nog komma på bra lösningar på hur det kan ha gått till.

 11. Fula tricks? Du påstår saker i din bloggpost och vill inte backa upp dem. Men visst, du får hitta på vad du vill. Yttrandefriheten gäller fortfarande på det här området.

  Länken du postar talar om Svensk Näringsliv, en existerande organisation.

  Jag har själv en god uppfattning om hur det gick till, men du borde nog ringa SAC och fråga. Det centrala är att a-kassan inte är självfinansierad och aldrig kan bli det genom skatter och arbetsgivaravgifter.

 12. ”Sjukt att högern har tagit pengar som redan är finansierad från arbetarnas löner. Mer om det kan ni läsa i länken nedan.” bäste herr kommunist. Att A-kassan till 90 % innan förändringen är skatte finansierad innebär inte att ”folk har betalt”, utan tvärt om.

  Den är fortfarande kraftigt underfiansierad.

  Har du funderat på att skattesänkningen är större eller kan du inte +-


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: