Intern polishumor och demokratisökande muslimer

19Feb07

mattiasgardell.jpg

Expressen Här kränker polisen islam: På polisens inbjudningskort kränks islam. I ett internt utskick som Expressen tagit del av används en bild på beväpnade muslimska kvinnor som skrämselillustration. – Det ger samma signaler som Muhammedteckningarna, säger islamolog Jan Hjärpe. […] Islamolog Jan Hjärpe på Lunds universitet anser att bildpubliceringen påminner om de kontroversiella Muhammedteckningarna som skakade om hela den muslimska världen för drygt ett år sedan och ledde till omfattande protestaktioner. – De här bilderna är genomgående väldigt smaklösa och kan uppfattas som anspelningar på en koppling mellan islam och våld – något som väckt anstöt tidigare, säger han.

På en bild ser vi Muslimska kvinnor med vapen i hand och:

Ur inbjudan som länskriminalpolisen skickade ut till en studiedag för personalen. ”Inget trams. Inget larv. Bara hårda tag.” står det på den vänstra bilden. På den högra står längst ner ”Kom i tid.”

Inte undra på att polisen får så många anmälningar mot sig när dom har en sådan intern humor.

Skriver lite här om Islam för att ge en annan bild: Någon som hart talas om grymma straff, religiöst våld i form av självmordsbomber och kvinnoförtryck? Någon som inte tänker på muslimska länder när ni läser ovan? Självklart gör ni det! Men om ni får höra om en växande demokratirörelse och en religion utan tvång vad tänker ni på då? Inte många lär tänka på muslimska länder; fast det kanske ni borde göra. Tänkte skriva en lång text om demokrati och Koran här men hittade en liten intervju med Mattias Gardell som gör det mycket bättre.

Fast lite vill jag allt lägga till: Något som kanske är självklart för de flesta men som jag ändå vill ta upp är att klassförtrycket såklart också existerar i muslimska länder. Klassmotsättningarna föder både våldsamt motstånd från arbetarklassen och våldsamma attacker och försök till expansion från den övre (vissa företagare, religiösa ledare och politiker) och (vilket tål att tänkas på) får olika grupper att använda religionen för att berättiga sin politik. Det här leder till att lite för många tror att koranen skulle vara roten (men det gör det enklare!) till våldshandvändningen i muslimska länder när det egentligen är klasskonflikter som ligger bakom. När Bush förklarar för oss att han har gud bakom sig när han går ut i krig (och bygger sitt rike) förstår de flesta att många kristna inte håller med. Om någon präst ertappas med barnporr finns det inte många som är uppvuxna i västvärlden som tror att man kan skylla det på religionen. Men när vi får höra om något upprörande som har utförts av folk som säger sig följa Islam och påstår sig ha sitt berättigande i religionen är det allt för lätt att inte ifrågasätta, att inte dra allt för simpla slutsatser, att se Koranen och Islam som en religion vida mer våldsam än Kristendom och så kallade västerländska värderingar. Som Gardell säger så är religion i alla former ett politiskt verktyg men som han också förklarar så kan det användas på olika sätt. Slutligen två citat från Koranen för att tydliggöra hur de flesta muslimer som kämpar för någon sorts demokrati ser på tvång:

Tvång skall inte förekomma i religionen. Vad som är rätt handlande är nu klart skiljt från fel och synd. Den som förnekar de onda makterna och som tror på Gud har sannerligen vunnit ett starkt fotfäste som aldrig ger vika. Gud hör allt, vet allt. Gud är de troendes beskyddare. Han leder dem ut ur mörkret till ljuset. Men de som förnekar sanningen har onda makter till beskyddare som leder dem ut ur ljuset till mörkret. De har elden till arvedel och där skall de förbli till evig tid. [Koranen, al-Baqarah 2:256-257]

Profeten sade: ‘Änkan och den frånskilda kvinnan skall inte giftas förrän hon ger order om det, och jungfrun skall inte giftas bort förrän hon gett sin tillåtelse till det’, och ‘då en man ger bort sin dotter i giftermål, och hon misstycker skall äktenskapet avvisas’ [Bukhârî, cit. Doi 142]

Till det här finns det säkert undantag och tolkningar i koranen som kan, om man vill se det, rättfärdiga handlingar med tvång men ingen ska tro att Islam som religion är mer våldsam än Kristendomen.

(OBS, så ingen får för sig något dumt: Jag är inte muslim, inte kristen, inte religiös och kan lätt ställa upp på det gamla, men ändå aktuella, frasen ”No gods, no masters”).

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

Annonser


3 Responses to “Intern polishumor och demokratisökande muslimer”

 1. Jag var på en föreläsning av Gardell nyligen, det var mycket uppfriskande att få en annan (enfaldiga)bild av Islam som ständigt förmedlas av medierna.

 2. Kom på en annan viktig poäng som jag tror inte togs i länken till samtalet med Gardell ovan (har iofs glömt om det verkligen var så men skriver ändå lite om det).

  Gardell påstår att de demokratisökande muslimerna oftast stödjer tanken om att införa demokrati (bland annat på) koranen och dess profet. Det gör dom genom att påpeka att det samhället som muslimernas profet bodde i (vet inte om han också var med och såg till så att det blev så) styrdes av folket, direkt av folket. Dom hade gemensamma möten osv. där de tog beslut.

  Under samma tid kom västerlänningar och, enligt många av de här muslimerna, blev inspirerade av deras demokrati: Västerlandet tog frön från deras demokrati så det dom vill göra nu är inte att importera vår demokrati (efter västvärdens tidigare kolonisering av arabvärlden kan det vara rätt svårt att vilja importera saker från oss…) utan att ”ta tillbaks”, dvs hämta tillbaks idéer som enligt de här muslimerna (som enligt Gardell är en stor strömning, vida större än någon extremgrupp) ursprungligen kom från dem.

  Här ser vi då något intressant: I väst var folket tvungna att gå emot kyrkan för att få vår demokrati medan där är det nu främst (enligt Gardell) aktivt religiösa grupper som för kampen för demokrati.

 3. 3 D

  Keep it up bro!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: