Äntligen en riktig blockad!

19Feb07

sacblockadmothunddagis.jpg

SvD Fackprotester mot hunddagis: Medlemmar från fackföreningen Syndikalisterna blockerade i morse entrén till ett hunddagis på Grev Magnigatan på Östermalm och hävdar att ägaren haft en anställd för 27 kronor i timmen. Men ägaren slår tillbaka. ”Hon gjorde det av egen fri vilja som man gör mellan vänner”, säger hon till SvD.se. […] Enligt Syndikalisterna har deras medlem, en kvinna i 30-årsåldern, arbetat för hunddagisets ägare för 27 kronor i timmen [även i: DN].

Äntligen en riktig blockad! Good going Syndikalisterna! Tacka vet jag fackförbund där inte några fackpampar styr utan bygger helt på lokala initiativ som inte kan stoppas centralt eller är bakbunda av kollektivavtal.

Mer aktuellt runt SAC.

Uppdatering: Dagens lektion i arbetsrätt , Yelah sammanfattar, Expressen uppmärksammade konflikten innan blockaden: 1, 2, 3, 4 och:

Arbetaren SAC tar strid för prinsessans hundvakt: Skärholmens LS medlem Maria som är papperslös och från Bolivia har jobbat fyra månader på hunddagiset. Elva timmar om dagen, ofta helt ensam med 20 hundar. En av hundarna var prinsessan Madeleines hund Zorro. Vid ett tillfälle kom inte Madeleine för att hämta hunden och Maria fick ta med hunden till sin egen lägenhet över natten. För det fick hon hundra kronor.
Skärholmens LS kräver nu att ägaren ska betala ut skälig lön för den tid som Maria arbetat.
– Vi har velat förhandla, men ägaren vill inte alls prata. Vi är beredda att avbryta stridsåtgärderna om vi kan föra meningsfulla samtal, Ruben Tastas-Duque som är Marias fackliga ombud.
Ägaren till hunddagiset hävdar att Maria inte varit anställd, utan att hon jobbat där frivilligt eftersom hon är en vän i till familjen.

Ruben Tastas-Duque säger att liknande konflikter är vanliga när det gäller papperslösa som utnyttjas av sina arbetsgivare.

– Men oftast brukar vi kunna komma överens om en uppgörelse, även om det inte är något kollektivavtal, så en uppgörelse som båda är nöjda med. Den här gången var det tvärstopp.

Tidigare om blockader:
* Salladsbaren – Klart facket ska agera för kollektivavtal!
* Japan: Arbetarna är mänskliga varelser, inga maskiner
* Lunds sjukhussektion av SAC om striden mot ISS och Nordea

Andra bloggar om: , , , , , ,

Annonser


10 Responses to “Äntligen en riktig blockad!”

 1. 1 Erik

  Det är löjligt, riktigt jäkla löjligt… Alla ni dårar som står och blockerar, gå och jobba med er istället, man får ju skämmas över er!! Givetvis ska det vara lika för alla, alla ska ha det bra osv. osv. Men herregud, det går till överdrift… Ni lägger alla grunden till eran framtid igenom skola och andra viktiga avgöranden i era liv. Ta vara på dem, få ett riktigt bra jobb.. och så är det bra?

 2. 2 L

  Du Erik, upplys den där asylsökande kvinnan nästa gång du träffar henne. Hon arbetar ju inte elva timmar om dagen längre så hon bör ha tid för ett snack nu, även om jag tror att barnuppfostran kan ta upp mycket av dygnets timmar det också.

  Förresten, vad rätt du har i att vi alla bara behöver utbildas. Det behövs ju exempelvis inga inom äldrevården. Vi klarar oss med några … historiker i stället. Städare förresten? Tvättmedel? Kemister! Där löste vi det också.

 3. Så otroligt bra!
  När ja hörde om vad som inträffat sken min dag upp..

  Blockad är det nya ”politiskt korrekt”!

 4. 4 kenneth

  Utan facket så är slavhandeln tillbaka,
  27:-tim då gäller det att jobba 24tim om dygnet för att ekonomin ska gå runt

 5. 5 Fackpamp

  … jupp – upp till kamp kamrater – kom ihåg att varje privat initiativ som bryter, kan tänkas bryta, eller helt enkelt råkar ha rojaliteter inblandade, bör bekämpas med alla medel.

  … och så håller vi käften om de stora offentliga anställarna som bryter mot lagen : http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=619194 för det skulle ju se illa ut om det statliga var värre än det privata. Dessutom ger det inte lika mycket media som att ge sig på prinsessans hunddagis.

  /kamrat fackpamp

 6. 6 olleistockholm

  Fackpamp: SAC har fört en rad strider mot offentliga arbetsgivare. Det var ju bland annat en stadsdelsförvaltning som SAC bokstavligt talat slogs mot i somras, när det pepparsprejades.

 7. 7 L

  SAC slogs inte. De bara stod och tog emot. Det hela filmades och är väldigt obehagligt att se: http://www.youtube.com/watch?v=GK9qI2AQZbw

 8. Erik: Riktiga jobb? De jag kände som var där var, postarbetare (slutade jobba kl.05 samma dag men stack dit ändå. Det kallas visst solidaritet), en kompis som snart ska börja praktisera på förskola (väntar bara på papper och utplacering), en student som jobbar som timanställd butiksbiträdade plus en student.

  Folk som alltså inte just då har jobb att gå till och därför har möjlighet att delta i blockaden som deras fack varslat om. Uttala dig inte om saker du inte har koll på.

 9. 9 Martin

  Varför är ni vänstermänniskor alltid så dassigt klädda? Se killen på bilden – inte lätt att få jobb om man ser ut på det viset!


 1. 1 Dagens Konflikt » Klasskamp eller klassamarbete?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: