Ungdomshusets är beredda att betala 1 krona för nytt hus

18Feb07

 faderhusnejtak.jpg

ungdomshusetblir.jpg

Yelah Köpenhamn: ”Ungdomshus för en krona”: Tolv miljoner eller en krona. Det är vad striden om Ungdomshuset rör sig om nu. Det finns ett nytt, tillräckligt stort, hus. Tre av Ungdomshusets fyra krav är uppfyllda. Det fjärde är att kommunen – som begärt tolv miljoner – säljer det nya huset för en krona.
Det tilltänkta nya huset är en nedlagd skola på Stevnsgade på Nörrebro, samma stadsdel där det nuvarande huset ligger. Att ett nytt hus inte får placeras utanför Nörrebro har varit ett av Ungerens fyra krav på ett nytt hus. De andra kraven lyder:

* Vi ska ha ett ungdomshus nu! Kommunen ska överlåta det nya huset till fonden Jagtvej 69 med ett belopp på max en krona.

* Huset ska vara minst lika stort som det nuvarande.

* Vi vill själva bestämma – inga chefer eller styrande.

I nuläget är det bara kravet på att huset bara får kosta en krona som inte är uppfyllt. Kommunen har begärt 12 miljoner för den nedlagda skolan och Ungdomshuset har fått en frist till måndag den 19 februari på sig att tacka ja eller nej. Ungdomshusets aktivister har dock sagt att rätten till fristäder aldrig får vara en fråga om plånbokens tjocklek.

Politikerna kallar kravet ”omöjligt”. Men det ska ses i ljuset av att kommunen år 2000 försökte sälja huset på Jagtvej 69 till Nörrebros handelsförening för – en krona. Det köpet gick dock i stöpet och det var därefter som den kristna sekten Faderhuset köpte huset.

Enligt en gallup-undersökning som presenteras i Berlingske Tiende så vill 57 procent av de tillfrågade se en politisk lösning där kommunen ger ungdomarna ett nytt hus.

Ungdomshuset har svarat på kommunens förslag och bollen ligger nu helt och hållet hos överborgmästare Ritt Bjerregaard som står under stark press från såväl motståndare som anhängare till Ungdomshuset.

Mats Runvall

Ungdomshuset är ett hus för autonoma i Köpenhamn.

Tidigare på Samhällsfeber om Ungdomshuset:
* Tårgas mot fredliga ockupanter
* Demonstrationer för ungdomenshus i Köpenhamn
* Jouråklagare: polisen har praktikanter som jurister, typ

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Annonser


No Responses Yet to “Ungdomshusets är beredda att betala 1 krona för nytt hus”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: