Årets låtsas val redan här! Eller?

17Feb07

fragabush.jpg

DN Bushs Irakplan nedröstad: Den symboliskt tunga men formellt betydelselösa resolutionen mot Bushs truppförstärkning på 21.500 man till Irak godkändes av en majoritet av kammaren, 246 röster mot 182. Den demokratiska majoriteten fick sällskap av 17 ja-röster från de 201 republikanerna [även i: Aftonbladet, SvD, Sydsvenskan].

Som ni kan läsa ovan så har USA:s representanthus röstat mot truppförstärkning till Irak och att den är symbolisk då Bush inte behöver bry sig om den.

Vad jag tycker är intressant är att påpeka att USA:s ledande politiker redan har fått det dom vill ha av Irak: Deras företag har etablerat sig, oljan är säkrad. I och för sig måste läget bli lite stabilare men hjälp verkar komma även från annat håll. Något dom inte har lyckats med, fast det kanske dom inte hade förväntade sig, är att få rollen som frihetskämpe.

Slutsats: Bush har nu varken han vill det eller ej spelat rollen som nyttig, likt hans far, och i nästa val kan demokraterna ta över landet igen. Det smarta med demokrati i relation med andra länder är att det bara är och byta ledande parti om förtroendet behöver förbättras, inte sant?

Uppdatering, SVD USA-kongressen kan stoppa Bushs plan:

Demokraterna överväger att som nästa steg försöka hindra Bush att få det anslag han behöver för sin Irakplan. De vill lägga in regler för hur Bush ska få använda de 93,4 miljarder dollar som han beviljats i nya krigsanslag, så att han inte kan utnyttja pengarna till truppsändningen.

*** Mycket USA idag ***

italienmotbas.jpg

* DN / Al Jazeera Massprotest mot utbyggd USA-bas i Italien

Uppdatering: Motkraft om protesterna mot USA-bas.

* SvD USA missade Irans fredsinvit, bra sammanfattning av Christian Karlsson:

Iranierna erbjöd sig år 2003 […] att sluta stödja palestinska Hamas och Islamiska jihad, bidra till Hizbollahs avväpning i Libanon, öppna iranska kärnanläggningar för oanmälda inspektioner fullt ut […] samarbeta kring terroristbekämpning (framför allt mot den gemensamma fienden al-Qaida) samt att med gemensamma krafter försöka stabilisera Irak. […] – Men erbjudandet avfärdades av hökarna i Vita huset och Pentagon. Deras argument var enkelt men förödande: Vi talar inte med ondskan.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Annonser


No Responses Yet to “Årets låtsas val redan här! Eller?”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: