Västerbotten: ”Stoppa alla planer på uranbrytning!”

14Feb07

vasterbottenvatten.jpg

Ingen uranbrytning i Västerbotten. Det kräver ett stort antal västerbottningar i ett upprop i Västerbottens Folkblad i dag. Anledningen är att uranbrytningen är miljöskadlig, samt att uranet bland annat används i atombomber.
Intresset för uranletning har ökat lavinartat i Sverige på senare tid. Myndigheten Bergsstaten har gett fler än 50 tillstånd att leta uran sedan 2005. Priset på uran har stigit med 700 procent bara under de senaste fyra åren, rapporterar affärstidningen e24.se

Det är framför allt i Norrland som fyndigheterna antas finnas. Minst 10 000 ton uran, som beräknas kunna utvinnas till ett värde av 16 miljarder kronor eller mer, får mineralföretagen att flockas som flugor kring en sockerskål.

Just nu vill varken regeringen eller kommunerna gå med på att uran ska utvinnas, tillstånden ges bara för att leta upp (prospektera) uranet. Men denna inställning kan förändras. Dessutom har Sverige gett EU rätten att tvinga igenom uranbrytning vid behov, vilket Yelah har skrivit om tidigare.

Undertecknarna till uppropet i Västerbottens Folkblad skriver:

”Uran är i sig giftigt och i brytningen uppstår stora mängder radioaktiva brytningsrester. Detta avfall riskerar att sippra ut i våra vattendrag. (…) För oss är möjligheten att styra hur våra naturresurser används viktig. Detta gäller speciellt med tanke på hur uran används. Uranets viktigaste användningsområde är som kärnbränsle i kärnkraftverk. Uranet kan också vidareförädlas för att framställa kärnvapen”.

De lyfter även fram alternativen:

”Vi vill att Västerbotten går i spetsen för utveckling av ren och förnyelsebar energi baserad på vind och biomassa”.

Uppropet går även att skriva på här.

Andreas Bryhn [från Yelah]

Annonser


No Responses Yet to “Västerbotten: ”Stoppa alla planer på uranbrytning!””

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: