Japan: Arbetarna är mänskliga varelser, inga maskiner

13Feb07

japanskarbetare.jpg

Trots ökad ekonomisk tillväxt och rekordvinster har inte de japanska arbetarna fått det bättre ekonomiskt, de har istället fått mindre i plånboken. Det visar en ny undersökning från det japanska arbetsdepartementet.
Trots en allt bättre ekonomi minskade de japanska arbetarnas löner under 2006. Då löner och bonusar till chefer nästan fördubblats sjönk arbetarlönerna med 6.8 procent. För att få en del av kakan kräver nu det japanska fackförbundet Rengo höjda löner för sina 6.5 miljoner medlemmar. Det skriver The Japan Times.

Enligt en undersökning från finansdepartementet tredubblades aktieutdelningen i de största företagen mellan åren 2001-2005. Tsuyoshi Takagi, ordförande för Rengo, menar att det måste vara uppenbart för alla att företagen “exploaterar arbetare och överför rikedomarna till aktieägare och företagsledare…Arbetarna är mänskliga varelser, inga maskiner” sade han.

Från näringslivets sida vill man inte se ökade löner, utan istället enstaka bonusar till arbetarna eftersom man föredrar en så kallad flexibel arbetskraft som man menar skapar mer tävlingsinriktade arbetare som kämpar för överlevnad på den globala marknaden. Enligt uppgifter från regeringen har antalet icke-fastanställda ökat med 3.2 miljoner de senaste fem åren. Sammanlagt finns det i Japan drygt 16 miljoner arbetare med osäkra anställningar, vilket ofta betyder låga löner, få förmåner och dålig arbetstrygghet.

-Då ekonomin växer kan det inte finnas ett bättre tillfälle för facket att agera mer offensivt sade Rengos ordförande Tagaki.

-Om vi inte kan få det vi kräver under dessa förhållanden kommer folk att uppfatta oss som impotenta.

Förhandlingar mellan Rengo och arbetsgivarorganisationen Nippon Keidanren startade i mitten av januari och pågår än.

Olle Eriksson [Texten är från Yelah]

Och samtidigt i Sverige undrar vissa: Varför vi ska ha fackförbund, varför fackförbund kräver att vi ska ha en minimi nivå (kollektivavtal) och varför fackförbund i Sverige går ut i blockad (iofs. allt för sällan). Det handlar om att vi inte ska bjuda under varandra för att få jobbet. Det är därför facket reagerar även när det gäller folk som inte är fackligt anslutna oavsätt om det gäller salladsbarer eller byggnadsplatser: Det är jobb som ska bli gjort och dom som gör jobbet ska få bra betalt.

Uppdatering: Lite mer läsning (Luf som gör aktion den här gången). Ännu en tyck-synd-om-mig artikel: ”Salladsbaren är inte politik”. Varför inte bara skriva på kollektivavtalet? Det är inte ett gäng ”onda” människor som står utanför hennes affär, tvärt om vill dom (tål att upprepas) inte tillåta att vissa arbetsgivare inte skriver på kollektivavtalet, en lägsta nivå på vad företagaren måste ge arbetaren i ersättning.

Tidigare på Samhällsfeber:
* Lunds sjukhussektion av SAC om striden mot ISS och Nordea
* Landsomfattande syndikalistblockad mot Nordea
* Centerns ungdomsordförande Federley vill köpa salladsbaren
* Blockad mot butik i Kristianstad

Annonser


7 Responses to “Japan: Arbetarna är mänskliga varelser, inga maskiner”

 1. > Varför inte bara skriva på kollektivavtalet? Det är inte ett gäng “onda” människor som står utanför hennes affär, tvärt om vill dom (tål att upprepas) inte tillåta att vissa arbetsgivare inte skriver på kollektivavtalet, en lägsta nivå på vad företagaren måste ge arbetaren i ersättning.

  Vi har avtalsfrihet, och föreningsfrihet. Det handlar om principer. Och det finns definitivt ingen anledning att bråka om ingen på företaget vill ha med facket att göra.

 2. Så du menar att jag (oäkert anställd) som kräver av min arbetsgivare att han ska skriva på kollektivavtalet inte skulle riskera att förlora jobbet?

  Du är medveten om att fackförbund får telefonsamtal varje dag från arbetare som inte äns vågar be om någon förbättring för egen del av sin arbetsgivare för att dom då riskerar att (eller vet att dom) förlora jobbet?

  OBS: Jag påstår inte att alla företagare är ”onda” jag påstår bara något rätt självklart: Folk förlorar jobb på att begära en standardlön.

 3. Då kanske vi skulle ha lagstiftning om att man itne ska kunna sparka någon pga. vilja att ingå kollektivavtal..? Att hålla på och larva sig som de gör nu och hoppa på småföretagare är inte det minsta vettigt..

 4. Det är ju i alla fall helt fel att tvinga på någon kollektivavtal om de inte vill ha det (som i fallet salladsbaren innebär både de anställda och arbetsgivaren). Det hade varit mer förståeligt om de anställda skulle velat ha kollektivavtal, men som det är inte acceptabelt när det blir så att facket försöker ”tvinga” på både anställda samt arbetsgivare något de inte vill ha.

 5. 5 Jens

  Som vanligt genomsyras vänsterns argumentation av att valfrihet är något diffust och oviktigt. Vuxna människor är aldrig myndiga i ett socialistiskt land. Vill varken anställda eller arbetsgivare gå med i facket skall de bannemig hålla sig riktigt, riktigt långt borta. Att de anställda på salladsbaren egentligen skulle vilja vara med i facket, men inte våga hävda sin rätt, är både spekulation och ett omyndigförklarande av personalen.

  Fackföreningarna är ansvariga för en stor del av arbetslösheten i Sverige, synd att så få klarar av att räkna ut sambandet.

 6. ”Fackföreningarna är ansvariga för en stor del av arbetslösheten i Sverige, synd att så få klarar av att räkna ut sambandet.”

  Men då kan ju du redögöra för sambandet…? För om du på något sätt kan visa att det inte är så att de länder som har högst facklig anslutningsgrad också har högst förvärvsfrekvens, så vore det ju ett vetenskapligt genombrott för alla de skinntorra nyliberaler som försökt låtsas att det är som du säger.


 1. 1 Salladsbaren - Klart facket ska agera för kollektivavtal! « Samhällsfeber

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: