Centerns ungdomsordförande Federley vill köpa salladsbaren

13Feb07

fredrikfederley.jpg

Riksdagsledamoten Fredrik Federley (c) vill köpa salladsbaren Wild n’Fresh i Göteborg. ”Jag måste ju ha något att falla tillbaka på”, säger han till SvD.se. Riksdagsledamoten Fredrik Fedreley som varit en livlig röst emot fackets blockad mot Wild n’ Fresh i Göteborg vill bli delägare i salladsbaren. – Jag har pratat med Sofia Appelgren och sagt att jag och pr-konsulten Dominika Peczynski är intresserad. Hon håller på att göra en värdering och sedan får vi se. Är det här bara politik för dig eller kommer du att driva salladsbaren?

– Jag måste ju ha något att falla tillbaka på. Men det är klart jag kommer ju inte att ha tid med det här nu, men senare när jag har tröttnat på politiken. Vi har stora planer på flera restauranger i storstäderna, det här är bara början.

Var går er smärtgräns. Enligt Politikerbloggen ligger priset på 350 000?

– Det har inte Sofia bekräftat. Det finns ytterligare två intressenter så det blir väl en budgivning skulle jag tro.

Facket står kvar utanför salladsbaren och vill förhandla med nästa ägare. Kommer ni att skriva på kollektivavtal?

– Inte om de anställda inte vill. Så på ett sätt kan man se det här som en frihetskamp för de anställda [från SvD, även i: Metro, DN].

Lite klargöring: Det här handlar inte om ett rabbiat försök att stänga ner en butik, det handlar om att butiken ska skriva på kollektivavtalet. Det handlar om ett avtal som näringslivets representanter kommer överens om med de stora fackföreningarnas representanter och dom flesta företagen går efter. Det handlar om att ha en lägsta nivå, något som är av intresse för alla arbetare: det för att vi inte ska konkurrera om jobben och på så sätt få sämre ersättning (sen går det iofs. att kritisera att de stora facken binder sig till fredsplikt – parterna inte får vidta eller delta i stridsåtgärder som lockout, strejk, blockad eller bojkott så länge avtalet löper, undantaget sympatiåtgärder – men det hör inte riktigt hit).

Det är sånt här fackförbund ska syssla med. Stå upp för sina medlemmars möjlighet att ha ett så drägligt jobb och god ekonomi som möjligt. Det görs bäst kollektivt.

* Tidigare om konflikten.

Uppdatering, mer läsning här: Japan: ”Arbetarna är mänskliga varelser, inga maskiner”

Annonser


17 Responses to “Centerns ungdomsordförande Federley vill köpa salladsbaren”

 1. 1 Bengt

  Fattar inte vilka de fackliga avskumen är som kan tänka sig att ställa sig utanför ett företag i blockad?

  Har ni ingen skam i kroppen?

 2. Har du ingen skam i kroppen? Kom med argument istället för att klaga på att arbetare är går samman och kämpar för att inte företagarna ska konkurrera ut oss mot varandra.

  Btw. så handlar det om flygbladsutdelningar utanför och arbetare som inte vill hämta deras sopor, inte fysisk blockad. Iofs. skulle lite riktig blockad vara på sin plats.

 3. 3 Jonas

  Btw. så handlar det om flygbladsutdelningar utanför och arbetare som inte vill hämta deras sopor, inte fysisk blockad. Iofs. skulle lite riktig blockad vara på sin plats.

  Vadå DERAS sopor? Facket använder ju utpressning. De hämtar inte sopor från NÅGOT av företagen i Saluhallen. Syftet är givetvis att alla andra företagare genom grupptryck skall tvinga Wild nFresh att skriva på kollektivavtal.

  Förresten, enligt de advokater på Mannheimer Swartling som gått igenom Wild nFreshs villkor, var de lika bra eller BÄTTRE än kollektivavtalets på 9 av 10 punkter (den 10:e punkten åtgärdades dock).

 4. Vad advokaterna säger skiter jag fullständigt i: Skriver hon inte på är det för att tjäna på det på något sätt. Om du vill motbevisa så får du gärna länka till ngåon trovärdig källa. Vad jag har sätt (har inte källan) så skulle kollektivavtalet med semesterersättning ge arbetaren på salladsbaren mer i lön.

  Angående soporna så kan du kalla det vad du vill: För mig handlar det om arbetare som tillsammans ser till så att dom och vi andra får bättre ersättning för det jobb vi gör.

 5. 5 Marcus Bjering

  Svar till Vidar

  Om hon nu tjänar på att låta sina anställda ha det bättre än det facket kräver så varför skulle det inte kunna få ha det bättre än facket kräver.

  Sedan har jag inget emot att arbetare går ihop och kämpar för bättre rättigheter men jag förstår inte varför facket ska reglera hur dessa sammanslutningar ska se ut, om det sker på arbetsplatsen, på fritiden eller i en fackrörelse är inte deras sak att bry sig om.

  En arbetare på en bar som inte är anslutna i kollektivatalet.

 6. Vidar Det hon tjänar på att inte skriva på är att skippa ge FACKET 1500/anstäld +0.03% av alla löner oavsett om de anstälda är medlemmar i facket eller inte.

  Eftersom hennes anstälda inte vill vara medlemar i facket så kan jag desutom inte se ett enda moraliskt skäl till varför facket blandar sig i. Det handlar om mäniskans grundläggande frihet att inte tvingas till medlemskap i förening.

  /C

 7. 1) Ang. arbetare som ”inte vill vara med i facket”. I 99% av fallen (min uppskattning) handlar det inte om att folk inte ”vill” vara med i facket uan att dom på ett eller annat sätt förlorar jobbet om dom gör så. Det händer dagligen att arbetare kontaktar olika fackförbund och ber om hjälp men inte vill att dess arbetsgivare ska veta att han eller hon har klagat.

  2) Det handlar om mycket mer än den här salladsbarens anställde och dess jobb, det handlar om att sätta en minimum nivå, något som stärker alla arbetare och där med var och äns frihet: Det handlar om att stärka varje arbetares individuella frihet genom bättre vilkor, bättre lön. Det är därför facket (allt för lite) ”blockerar” föredag när dom inte har skrivit på kollektivavtalet.

  På det här kan ni kommentera med vilken nyliberal klyscha ni vill, er frihet blir ändå bara för individer som är ekonomiskt starka, negativ frihet. Fackförbund är arbetares sätt att kunna samlas och dessutom ekonomiskt föra en kamp mot arbetsgivarna och dess ofta rovgiriga hunger efter vinst för egen del.

 8. Det är sånt här fackförbund ska syssla med. Stå upp för sina medlemmars möjlighet att ha ett så drägligt jobb och god ekonomi som möjligt. Det görs bäst kollektivt.

  Självklart. Fast de har ju inga medlemmar i den här baren. Läste tidigare idag om en företagare som skrivit på kollektivavtal efter att den anställdes fackförbund tagit ut denne i strejk. Så får det gå till.

 9. Jag gick ur facket idag. Känns riktigt bra faktiskt. Känner mig mer fri.

 10. 10 Bengt

  Skönt att man man inte har personer med Vidars sjuka åsikter anställda. Men det är klart alla socialister ser företagare som utsugare och svin.. ända tills de råkar öppna eget, då byter de åsikter snabbt.

  9. Bra, allt fler inser att facket har överlevet sig själva och nuj lever på medlemarnas kapital.

 11. clacke:
  Och? Läs resten av kommentarerna.

  Johan Folin :
  …Och sen studerar du också natinalekonomi:

  “Mitt namn är Johan Folin och detta är min blog. Jag studerar just nu nationalekonomi i min hemstad Lund med syftet att ta en pol mag-examen. Jag har gjort en del saker.”

  Så att du går ur facket (vilket antagligen är skit snack från din sida) är inte så värst märkvärdigt.

  Bengt:
  Vet du vad argument är Bengt? Häva ur sig saker som ”sjuka åsikter” osv. kan man göra åt alla möjliga håll men det betyder inget mer än att du inte håller med.

 12. Vidar: vad duktigt att du kan klicka på länken för att komma till min blog. Och läsa kan du med. Fantastiskt.
  Faktum är att jag har varit studerandemedlem i Akademikerförbundet SSR, men gick ur idag.
  Förutom att studera arbetar jag dessutom på ett större företag i Lund.

 13. …Och skriva med. Vilken observationsförmåga du har Johan.

 14. 15 Gunnar

  Jag ar helt for fackforeningar under devisen ”var och en sin egen fackforening” Det maste vara frivilligt att vara med i vilken forening som helst. Ingen vill tvinga fackanslutna att ga ur sitt fack, men facket skall inte kunna tvinga mig att vara med i en forening JAG INTE VILL VARA MED I !!!!!!

 15. 16 Smack!

  Jag skulle aldrig gå med i en förenings som accepterar mig som medlem.

  Groucho Marx

  En sann marxist

 16. 17 Hillary

  Jag tänker aldrig mer äta på en bar eller restaurang som inte kan visa att dess ägare har skrivit på kollektivavtal för sina anställda. Att inte ha skrivit på betyder för mig att man är en ojuste arbetsgivare och en ojuste konkurrent.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: